България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Белодробната болница отваря врати след опустошителния пожар

Ще бъде представен доклад за щетите пред здравния министър

06.01.2020 | 08:45 Редактор: Ивет Арабова

От днес възстановяват дейността на белодробната болница в София, част от която изгоря в последния ден на миналата година. Лечението на пациентите ще продължи в други сгради, където беше преместена оцелялата техника. 

"Днес ще бъде входиран и представен на министър Ананиев доклад за щетите. Следва процедурата за финансовите средства. Със сигурност е сериозна сумата", каза в ефира на "България сутрин" управителят на Белодробната болница в София - д-р Кирил Палавеев.

Той уточни, че вторият етаж е необитаем.

"Всички врати са раздути, паднали каси, мазилки. Всичко, което можеше да бъде спасено, е изнесено. Служителите тук обичаме болницата, покривът е разчистен, проектът е входиран", обяви д-р Палавеев.

Той е благодарен, че са успели да възстановят и по-голямата част от счетоводните данни и почти целият персонал е работил след възникването на пожара.

"Счита се, че няма засегната апаратура. В момента имаме договор с Втора градска болница за рентгеновите снимки. Открихме сметка, където могат да се получат дарения за болницата. Днес тя ще бъде публикувана и на сайта ни. Държавата е стабилна и си върши работата", заяви пред репортер на Bulgaria ON AIR Кирил Палавеев.

Точните причини за пожара все още се разследват.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК