Родители и студенти - в паника: Няма да се променят кредитите за висше на Острова

От МОН обещаха да защитават правата на българските висшисти във Великобритания

24.06.2016 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
Родители и студенти - в паника: Няма да се променят кредитите за висше на Острова

Прима и финансирането на обучението на български студенти няма да бъде повлияно от резултатите на референдума във Великобритания. Това коментираха от една от консултантски компании у нас, която подготвя студенти за следване зад граница във връзка с постъпилите многобройни запитвания от родители, студенти и др. пред в. "Монитор".

Оттам добавят, че се създава психоза и консултантите масово са били търсени днес от кандидат-студенти и студенти. 

"Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години", обясниха от консултантската компания.

Резултатите от референдума не се отразяват по никакъв начин върху схемата на финансиране на образованието, тъй като Великобритания е член на Европейската икономическа зона (ЕЕА) - членство, което не е обвързано с членство в Европейския съюз. Компанията за студентско кредитиране във Великобритания (Students Loan Company) и към момента отпуска студентски кредити на студенти, както от страни-членки и на ЕС, така и на ЕЕА.

Според клаузите в подписаните контракти всички висшисти, които вече са записани и тези, които и тази година ще отпътуват за обучение на Острова ще получат пълно кредитиране за целия срок от обучението.

Прогнозите на консултантите са независимо дали Великобритания ще напусне Съюзът, да бъде подписано бъдещо споразумение за достъп до образование и финансиране, което ще регулира статута на студенти от ЕС в Острова по същия начин, както е регулиран статутът на студенти от страни-членки на ЕЕА в Обединеното кралство (например граждани на Швейцария, която дори не е член на ЕЕА, а на Европейската асоциация за свободна търговия ЕАСТ, също ползват успешно студентско кредитиране, което е при същите условия, както за студенти от страни-членки на ЕС).

От МОН коментираха пред "Монитор", че ще се защитават правата на българските студенти във Великобритания.