Потвърдено - зика се предава по полов път

Пациент в Далас се е заразил от партньора си, пътувал до Венецуела

03.02.2016 | 09:05 Редактор: Ирина Георгиева
Потвърдено - зика се предава по полов път

Регистриран е рядък случай на зика в САЩ. Вирусът се е предал не чрез ухапване от комар, а по полов път. Пациентът, който се е заразил в Далас, Тексас, най-вероятно го е направил чрез сексуален контакт, съобщиха Центровете за контрол на заболяванията пред BBC. Лицето не е пътувало до заразените райони, докато партньорът му наскоро се е завърнал от Венецуела.

Зика се пренася от комари и е причина хиляди бебета да се раждат с недоразвити мозъци. Вирусът се разпространи в Северна и Южна Америка и това принуди СЗО да го обяви за световна заплаха за общественото здраве.

Още по темата

Междувременно американският червен кръст призова хората, решили да дарят кръв, но наскоро са се завърнали от заразените страни, да изчакат най-малко 28 дни преди да го направят. Това се отнася най-вече до хора, завърнали се от Мексико, Карибският регион или Централна и Южна Америка.

Преди по-малко от седмица бяха потвърдени два случая на вируса зика в Австралия. Властите съобщиха, че заразените наскоро са се завърнали от Карибския регион.

В същото време в Бразилия - страната, която е най-тежко засегната от вируса - разкри, че проучва 3 670 случая на микроцефалия при бебета, свързана със зика. До момента са потвърдени общо 404 случая - повече от 270 от миналата седмица, докато 709 са изоставени, съобщиха от здравното министерство на страната.

От ведомството също така заявиха, че 76 бебета са починали заради микроцефалия - или по време на бременността или веднага след раждането. 

Случаят в Далас е първият регистриран на континенталната част на САЩ, макар че в Тексас са потвърдени още 7 случая на зика - всичките, свързани с пътувания в чужбина. По думите на главния заместник-директор на Центровете за контрол на заболяванията това е първият случай, при който човекът не е пътувал до заразените райони.

"Може да се направи паралел със случаите на ХИВ/СПИН. Зика обаче е по-опасен в някои отношения, защото има два начина за предаване", поясни заместник-директорът.

Това не е първият случай на заразяване по полов път - регистриран е случай във Френска Полинезия през 2013г., сочи справка в сайта на Центровете за контрол на заболяванията.

Центровете за контрол на заболяванията препоръчват на бременни жени да избягват пътувания до заразените страни, най-вече Карибския регион, Латинска Америка и Венецуелал

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, че правителството й се фокусира върху изкореняването на комарите, които предават вируса. В съвместно обръщение с правителството на САЩ тя съобщи, че ще бъдат заделени значителни средства за програмата.

Според тревогата, издадена от СЗО в понеделник зика е поставена в същата категория на ебола. Това означава, че проучванията и помощта ще бъде ускорена. За момента няма известно лечение.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан обяви зика за "извънредно положение", което се нуждае от координиран отговор. Тя добави, че приоритет е да се защитят бременните жени и техните бебета, както и да се изконтролират комарите, които разпространяват вируса. По думите й на експертите от СЗО ще им отнеме поне 9 месеца, за да докажат или отхвърлят връзка между вируса и случаите на бебета, родени с микроцефалия.

Какво представлява вирусът зика?

  • Вирусът се разпространява от комари предимно от род Aedes, които пренасят тропическа и жълта треска;
  • Първият случай на вируса е регистриран през 1940г. в Африка, но се разпространява и в Латинска Америка;
  • Учените казват, че има все повече доказателства за връзка с микроцефалия, която води до това бебета да се раждат с малки глави;
  • Вирусът може да доведе до повишена температура и обрив, повечето хора не показват никакви симптоми. Няма известно лечение;
  • Единственият начин да се борим с вируса е като се изхвърля застоялата вода, където комарите се размножават и да се защитим срещу ухапване от комар.;