ТАСС: Иран подкрепя руските въздушни удари по терористи в Сирия

Изпълнението на тази цел изисква воля и решимост, отбелязва говорителят на иранското външно министерство

01.10.2015 | 14:59 Редактор: Мариета Иванова
ТАСС: Иран подкрепя руските въздушни удари по терористи  в Сирия

Иран подкрепя военновъздушните удари по терористите в Сирия,  предава ТАСС.

Говорителят на Иранското външно министерство Марзие Афхам изтъкна, че има необходимост от борба срещу тероризма като обща заплаха за мира в региона и на цялата планета. – „Реализацията на тази цел изисква воля и решимост, както и съвместни действия на страните по света в сътрудничество с правителствата на Ирак и Сирия”.

„Що се отнася до официалното искане на сирийското правителство към Русия (за оказване на военна помощ), то Ислямска република Иран разглежда военните действия на Русия срещу въоръжените терористични групи в Сирия като  принос в борбата с тероризма и в разрешаването на кризата, генерирана от него (тероризма),” подчертава говорителят, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че генералният секретар на ООН Бан Ки-муун изтъкна по време на Общото събрание на Организацията, че решението на конфликта в Сирия ще зависи от пет държави: Русия, САЩ, Иран, Турция и Саудитска Арабия.

В коментар за предаването Денят ON AIR турският посланик в София Сюлейман  Гьокче коментира, че Анкара ще заяви позицията си по отношение на руските военновъздушни удари в Сирия след серия консултации.

Саудитска Арабия отправи призив към Русия да въздушните удари в Сирия, подчертавайки, че бомбардираните позиции  в и край градовете Хомс и Хама  не са под контрола на Ислямска държава.