Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

С.Гьокче: Заедно съюзниците от НАТО ще решат кои страни да помагат на България във въздушната охрана

Турция има техническа възможност да помага на страната ни в охраната на въздушното пространство, коментира турският посланик

30.09.2015 | 19:57 Редактор: Мариета Иванова
С.Гьокче: Заедно съюзниците от НАТО ще решат кои страни да помагат на България във въздушната охрана

Турция има техническата възможност да окаже помощ на България в охраната по въздушното й пространство. За това обаче е нужно:

  • първо правителствено решение,
  • а след това и общо решение от страните-членки в НАТО.

Това коментира турският посланик Сюлейман Гьокче в предаването  Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев.

Технически е възможно, защото сме го правили и преди в миналото и с прибалтийските страни. НАТО работи в сътрудничество и не зависи от Турция да реши този въпрос. Изисква се общо решение на съюзниците.

Позицията на Турция за решението на Русия да бомбардира в Сирия

Все още е рано за позиция на Турция по днешното решение на Русия да бомбардира в Сирия след призив на властите в Дамаск, каза още посланик Гьокче. Преди Анкара да обяви позицията си ще, има серия от консултации, стана ясно от думите му.

Очевидно ще разговаряме с Руската федерация. Мисля, че е рано засега всяка засегната страна от конфликта да посочва някаква реакция. Като съседна страна, разбира се, ние сме разтревожени.

Чия е вината за кризата в Сирия

Още по темата

В момента ситуацията в Сирия е в безизходица, посочи посланикът. Той даде примери, в които Асад е използвал химическо оръжие срещу населението си. Гьокче цитира и американският президент, който нарече Асад „тиранин” на Общото събрание на ООН преди дни. Намекна и, че действията на сирийския президент Башар Асад са довели до появата на Ислямска държава с страната.

Тази организация е скорошно явление. А в Сирия тази ситуация започна с отказа на г-н Асад да признае исканията на хората там. Преди това нямаше Ислямска държава. Това е свързано с поведението на г-н Асад.

Посланикът на Турция призна и, че вина за появата на Ислямска държава имат събитията от  Арабската пролет.

Бежанската криза

По повод на бежанската криза посланик Гьокче поздрави българското правителство за охраната на българо-турската граница и недопускането на голям брой бежанци у нас. Той посочи, че двете страни работят в тясно сътрудничество.

Сътресенията в югоизточната част на Турция, предизвикани от кюрдите, посланикът коментира така:

ПКК е терористична организация. Те се радикализираха след изборите през юни.

Бизнес отношенията България- Турция

Българо-турските бизнес отношения не са пострадали нито от бежанските проблеми, нито от ситуацията в Близкия изток, завърши Гьокче. Напротив, Анкара се активизира и инвестира много. Над 7,5 млрд. $ са инвестициите й за миналата година.