Путин определи като лицемерни гръмките заявления за борба с тероризма

Той призова не амбициите, а общите цели и създаването на широка международна антитерористична коалиция да бъдат водещи

28.09.2015 | 19:40 Редактор: Мариета Иванова
Путин определи като лицемерни гръмките заявления за борба с тероризма

В първата си реч от 10 години насам в рамките на Общо събрание на ООН президентът на Русия  Владимир Путин определи като лицемерни гръмките заявления за борба с тероризма от тези държави, които използват терористи за постигане на своите цели, предава ТАСС. Държавният глава определи като „огромна грешка” отказът от сътрудничество със сирийските власти в борбата с тероризма.  Той призова страните да се водят не от амбиции, а от общи цели и да изградят широка международна антитерористична коалиция.

По думите му решението на проблема с бежанците е възможно само с възстановяване на държавността там, където е била унищожена.  Той отново потвърди думите си от преди няколко дни, че решението на конфликта в Сирия минава през засилване на институциите в страната,  както и в оказване на материална и икономическа помощ в страните в нужда. В този смисъл той подчерта, че следва да бъде подкрепено новото правителство в Ирак,  да бъде решен проблемът с управлението в Либия и „да подкрепим това в Сирия”.

Той подчерта, че разногласията в разнолика организация като ООН са нещо напълно естествено, както и правото на вето, цитира думите му ТАСС.

По думите на руския президент Русия е готова да обсъжда реформи в ООН, но опитите за подкопаване на авторитета и ефективността на ООН са крайно опасни и „това ще доведе до решения на проблема според правото на силния”.

Целостта на Украйна няма да бъде осигурена със заплахи и силата на оръжието, заяви още Путин.

По думите му решението на кризата в страната е само при пълно спазване на Mинските договорености.

Путин подчерта още, че едностранните санкции, заобикалящи Устава на ООН, са се превърнали в начин за отстраняване на конкуренти от пазара, предава ТАСС.

По думите на Путин въоръжения преврат в Украйна е предизвикан от чужбина и в резултат е избухнала гражданска война.

Руският държавен глава предложи в ООН да бъде обсъдена резолюция за координация на всички сили, борещи се срещи ИД.