Обама: САЩ има готовност да си сътрудничи с всяка страна за решение на конфликта в Сирия

Американският президент подчерта, че решението на бежанския проблем е в интерес на общата безопасност на всички страни

28.09.2015 | 18:19 Редактор: Мариета Иванова
Обама: САЩ има готовност да си сътрудничи с всяка страна за решение на конфликта в Сирия

САЩ имат готовност да си сътрудничи с всяка страна, включително Русия и Иран, за решаване на конфликта в Сирия, подчертава в речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама, предава ТАСС.  Държавният глава благодари на усилията на ООН в създаването на система от правила и норми, изгодни за всички.

Припомняме, че на един по-ранен етап държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че Русия и Иран могат да помогнат за включване на сирийския президент Башар Асад в преговори за мирно споразумение в страната. Той направи изказването си на 19 септември след разговори с британския си колега в Лондон Филип Хамънд.

По думите на Обама пред Общото събрание на ООН днес САЩ са наясно, че не могат да се справи с проблема сами.

Той изтъкна още, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от поста.

Обама подчерта, че клането на Асад над собствения му народ е „нападение срещу човечеството”, предава Sky news.  По думите му не може да има "връщане към предвоенното статукво" след конфликта, който бушува в продължение на повече от четири години, подчертавайки че  загиналите са най-малко 200 000, а милиони са напуснали домовете си.

Часове преди срещата с Путин и в речта си пред 70-та сесия на Общото събрание на ООН американският президент подчерта, че трябва да има последствия за анексирането на Крим от Русия.

„Ние не може да стоим безучастни, когато суверенитета   и териториалната цялост на една страна са грубо нарушени”, коментира той. По думите му, цитирани от Sky news, “ако това се случи без последствия в Украйна, може да се случи на всяка друга страна”.

Санкциите срещу Русия не са усилия на САЩ да върне Студената война, коментира още Обама.

По думите му намирането на решение  на въпроса с бежанците е в интерес на колективната сигурност на всички страни.

В речта си той подчерта, че спазването на споразумението по иранската ядрена програма ще позволи да бъде избегната възможна война.

Обама обяви още, че е призова американският Конгрес да отмени ембаргото върху Куба.

След изказването пред Общото събрание на ООН, Обама отвърнал с усмивка на журналистически въпрос какво е настроението му за срещата с руския му колега Путин, предава РИА Новости. Служител на полицията, съпровождащ президентската делегация, след това взел пропуска на руския кореспондент и заплашил, че ще му отнеме акредитацията, предава РИА Новости.