BBC: Русия обмисля да се включи във въздушните удари срещу Ислямска държава

Путин определи разговора с Обама като „конструктивен и откровен”

29.09.2015 | 09:37 Редактор: Мариета Иванова
BBC: Русия обмисля да се включи във въздушните удари срещу Ислямска държава

Русия обмисля дали да се присъедини към САЩ и техните съюзници във въздушните удари срещу цели на Ислямска държава, предава BBC, цитирайки Владимир Путин. Руският държавен глава уточни, че страната му би могла да изпълни въздушните удари, само ако те са одобрени от ООН, като в същото време изключи руски войски да участват в сухопътни операции в Сирия, предава британската медия.

Путин определи около 90-минутния разговор с Обама в кулоарите на Общото събрание на ООН като „много конструктивен и откровен”. 

След срещата Путин подчерта, че с Обама имат по много съвпадения на мненията. – „Но има и разногласия”, коментирал държавния глава, подчертавайки, че е добре да се познават различията. Той също така изтъкна, че комуникацията със САЩ не е спирала, че с Обама са говорили по телефона и преди това и уточни, че отношенията между страните се намират в ниска точка, но не по вина на Русия, предава ТАСС.

Високопоставен американски държавен служител коментира, че нито един от двамата президенти се е „опитвал да отбележи точки” в разговора, предава BBC. И двете страни са се съгласили да отворят линии за комуникация, за да избегнат военни инциденти в конфликтните точки, заяви той. 

В първата си среща „лице в лице” от близо година на двамата президенти са обсъдили конфликта в Сирия и ситуацията в Украйна.   

На заявената преди това позиция от САЩ и Франция за оттегляне на сирийския президент Асад  като част от решението на конфликта в страната Путин отговори: ‘Те не са граждани на Сирия и затова не би трябвало да са ангажирани в избирането на управлението на друга страна”.

По време на речта си пред Общото събрание на ООН Обама подчерта, че САЩ имат готовност да си сътрудничи с всяка страна, включително Русия и Иран, за решаване на конфликта в Сирия. Той изтъкна още, че президентът Асад трябва да си ходи и подчерта, че извършеното от него „клане над собствения му народ е нападение срещу цялото човечество”.

В своята рече пред Общото събрание на ООН Путин изтъкна, че решението на конфликта в Сирия минава през засилване на институциите в страната и оказване на помощ. 

По отношение на Украйна Обама посочи, че САЩ не могат да стоят безучастни при нарушаване на   суверенитета и териториалната цялост на една страна с оглед на това, че това може да се случи и на друга страна. Путин от своя страна подчерта, че целостта на Украйна няма да бъде осигурена със заплахи и силата на оръжието и че пътят към решаване на конфликта е в спазване на Минските договорености.