Елена Поптодорова: Предпочитаното средство за решаването на проблемите на Обама е дипломацията

Компромис е възможен в името на дипломацията, но не и в разрез с реалността, подчерта българският посланик в САЩ

28.09.2015 | 20:55 Редактор: Мариета Иванова
Елена Поптодорова: Предпочитаното средство за решаването на проблемите на Обама е дипломацията

70-та юбилейна сесия на Общото събрание на ООН следваше да отбележи напредъка на човечеството, но започвайки от Обама, така и ще продължат следващите речи „с изказване на загриженост по отношение на един свят, който далече не оправдава очакванията” за времето на съществуване на тази организация. Това заяви в предаването Денят ON AIR  с водещ Веселин Дремджиев българският посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Тя изтъкна, че Обама е направил преглед на тези най-остри въпроси в световен мащаб и това, което по думите й ще отличи речта му от останалите е неговият поглед за решаването им. – „И проблемите за лидерството. Неговото предпочитано средство е дипломацията,” коментира Поптодорова.

Тя изтъкна, че острите моменти в речта на Обама са били по отношение на Русия, Асад, Ислямска държава. – „Говори откровено за анексирането на Крим, за санкциите и към Русия, и към Иран, и в по-различна светлина на Куба, може би от гледна точка на  постигането на компромис и то в контекста, че дипломацията предполага компромис, но не и в разрез с реалността”, коментира Поптодорова.

Повторение на предаването Деня ON AIR може да гледате от 22.30 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.