Саудитска Арабия поиска Русия да прекрати операцията в Сирия

01.10.2015 | 11:51
Саудитска Арабия поиска Русия да прекрати операцията в Сирия

Саудитска Арабия поиска Русия да прекрати военната операция в Сирия. След САЩ и Франция саудитските власти заявиха, че руските военновъздушни сили нанасят удари в области, където няма бойци на Ислямска държава, съобщава Ройтерс.

Саудитска Арабия поиска Русия да спре провеждането на въздушни удари, заяви дипломатът Абдал ал-Мулими в ТВ изявление.

Той отбеляза, че бойците на Ислямска държава не са в районите, които са били атакувани предния ден от руските ВВС.

"Делегацията на Саудитска Арабия изразява дълбока загриженост по повод провеждането на операция на руската армия в Хомс и Хама, където няма бойци на Ислямска държава. Тези атаки доведоха до жертви сред мерното население. Ние настояваме незабавно да се прекратят операциите и да не се повтарят", каза саудитският дипломат.

 

Още по темата

Западните страни сдържано приветстват решението на Русия да нанесе въздушни удари по Ислямска държава в Сирия, съобщава РИА Новости. Агенцията цитира държавният секретар на САЩ, който отново предупреди руската страна да не подкрепя Башар Асад.

Русия обяви рано в  сряда сутринта, на 30 септември 2015 начало на въздушна операция в Сирия срещу тетористичната организация Ислямска държава. Новината стана номер едно в ООН, където продължава работа Генералната асамблея на ООН, пише още РИА Новости.

Темата бе разисквана на заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се провеждаше под председателството на руския външен министър Сергей Лавров. Темата бе борбата с терористичната заплаха в Близкия изток и Северна Африка.

Русия покани много страни, които не са членове на Съвета за сигурност - Катар, Кувейт, Ливан, Либия, ОАЕ, Египет, Израел, Ирак, Иран, както и Германия и Холандия, ЕС и ОССЕ.

На заседанието не присъства държавният секретар на САЩ Джон Кери и страната представлява Саманта Пауър.