Доц. Георги Чанков: Ципрас търси подкрепа за управленския мандат с референдума

Сумата от 1.6 млрд. евро от дълга лесно може да бъде намерена до вторник- 30 юни, коментира експертът

28.06.2015 | 10:44 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Георги Чанков: Ципрас търси подкрепа за управленския мандат с референдума

С идеята за референдум по предложенията на кредиторите гръцкият премиер Алексис Ципрас търси препотвърждаване на управленския мандат, коментира в предаването Денят On Air с водещ Милена Милотинова доц. Георги Чанков. По думите му идеята за обществено допитване, „напомня заплахата за референдум преди 2009 на премиера Папандеру, която беше използвана за засилва преговорните позиции на Гърция”.

По думите на експерта обаче, в основата на замисъл на Ципрас не стои „блъфът”. – „Става дума за нещо много интересно на политическата сцена в Гърция. Старият политически елит на Гърция до голяма степен няма връщане назад. Той е компрометиран.

Голямото мнозинство от гърците са убедени, че традиционните политически формации имат голяма вина за сегашното политическо състояние на страната. И с този референдум Ципрас дава заявка, че се е борил докрай за задачата, която са му възложили- той е получил мандат да не допусне снижаване на жизненото равнище на гражданите и, когато няма друг изход – моли за препотвърждаване на мандата”, коментира доц. Чанков.

Той също така отбеляза, че един референдум дава по-силна политическа подкрепа в сравнение с парламентарни игри около свикване на избори.

„Един референдум  обединява голяма част от населението по конкретен въпрос относно оцеляването. При едни парламентарни игри при вот на недоверие може да се стигне до   разцепление, част от населението и правителството става по-трудно удържими,” коментира експертът.

Доц. Чанков коментира още, че Ципрас и Варуфакис, както и преговарящите от другата страна на масата, са подготвени за различни сценарии и не може да става дума за изненада от развоя на събитията на 27 юни и заявения отказ за удължаване на спасителната програма на Гърция от страна на Еврогрупата. Той също така поясни, че сумата от 1.6 млрд. евро, дължима към 30 юни  от Гърция към международните кредитори, лесно може да бъде намерена. – „Въпросът е как да бъде постигнат компромисът и  в понеделник- 29 юни, да се убеди, че търговските банки  в страната работят нормално, има някакво споразумение, но и двете страни да не изглеждат като отстъпили от позицията си,” коментира доц.Чанков. Той допълни, че „еврозоната трябва да убеди избирателите си, че Еврогрупата е успяла да убеди Гърция на някаква разумна финансова политика и че те ще поемат своята част от отговорността, докато правителството на Гърция трябва да убеди, че са се борили до последно за политики си”.

Според доц. Чанков вероятността Гърция да излезе от еврозоната е 50%, но по думите му по-важно е  какво политическо измерение ще намери подобно излизане. Влияние върху това ще имат резултатите от изборите в Испания, допълни той. – „Не е изключено една вълна на неподчинение на традиционния елит, тръгнал от Гърция, да премине и в други страни”, коментира още експертът.