Гърция продължава борбата: Варуфакис

Еврогрупата отказа помощ. ЕЦБ се събира на извънредно заседание

27.06.2015 | 20:56
Гърция продължава борбата: Варуфакис

Гърция „ще продължи да се бори“ за споразумение с кредиторите си до вторник, 30 юни, датата, след която страните от Еврозоната решиха да не продължават помощта за Гърция, която е изложена на риск от дефолт, каза в събота гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

 

Как завърши извънредното заседание в събота на Еврогрупата без Гърция

 

Варуфакис оцени решението на еврогрупата, обявено минути по-рано да риск, който ще бележи Еврозоната завинаги.

„Отказът на удължаване ще накърни определено доверието на Еврогрупата като демократичен съюз и се страхувам, че това ще я бележи завинаги“, каза гръцкият министър. Той обаче отказа да назове последиците от този разрив.

„Гърция ще продължи да се бори за споразумение до последния момент във вторник“, каза Варуфакис.

 

Ако подобно споразумение се постигне „ще кажем на гръцкия народ да гласува ДА“ на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли.

 

Гърците се редят на опашки пред банкоматите.

 

Еврозоната се готви за гръцки дефолт другата седмица, след като отказа да удължи кредита на Атина. Това се случи след изненадващото съобщение на премиера Ципрас, че ще направи по предложението на кредиторите, които неговото ляво правителство отхвърли.

Още по темата

Атина поиска удължение на програмата за външно финансиране след вторник, когато трябва да плати 1,6 млрд евро на МВФ.

Но останалите 18 страни от Еврозоната единодушно отхвърлиха молбата, изключвайки Гърция от по-нататъшни преговори с ЕЦБ и МВФ.

Финансовите министри на Еврогрупата изключиха Янис Варуфакис от срещата в Брюксел и излязоха с изявление без него, обвинявайки Атина в едностранно прекратяване на преговорите.

„Настоящото споразумение за финансова помощ с Гърция ще изтече на 30 юни 2015, както и всички договори, свързани със сегашната гръцка програма“, се казва в него.

 

След всичко това ЕЦБ съобщи в Туитър на 27 юни вечерта, че „управляващият съвет на ЕЦБ ще проведе заседание в съответния срок за обсъждане на ситуацията. ЕЦБ внимателно наблюдава събитията“.

/Снимка-ЕК: Брюксел 27 юни 2015, Еврозоната е без Гърция/