Гърците се редят на опашки пред банкоматите

Парите от 500 банкомата вече били източени

27.06.2015 | 14:33 Редактор: Мариета Иванова
Гърците се редят на опашки пред банкоматите

Стотици гърци се наредиха на опашки пред банкомати след съобщението на премиера Алексис Ципрас, че ще свика референдум, за да реши съдбата на страната, предава Bloomberg. Гръцкия министър-председател направи съобщението след последните непродуктивни разговори с кредиторите.

Bloomberg отбелязва, че двама висши мениджъри на гръцки банки, специализирани в банкиране на дребно, са споделили, че кешът от около 500 от общо 7 хиляди  банкомата в страната е бил източен към сутринта на 27 юни и че същите тези финансови институции може да не успеят да отворят в понеделник- 29 юни, освен ако не бъде направена спешна ликвидна инжекция от Централната банка на страна. Говорител на Централната банка отбелязал, че се полагат усилия за снабдяване на системата с пари.

„Тук съм, за да изтегля пенсията на майка ми, преди да бъде изтеглен кешът от машината,” коментира пред Bloomberg Ерато Спиропулу, който е сред осмината нареди на опашка пред банкомат в страната. – „Много е притеснително какво се случва, защото хората не знаят какво ще бъдат попитани да гласуват. Това е последният пирон в ковчега на Гърция”.

След като изтеглиха над 30 млрд. евро след идването власт на Коалицията на радикалната левица, или СИРИЗА, депозантите реагираха на последния обрат на 5-месечния спор без победител между европейските лидери и кредиторите. Bloomberg цитира думите на банкер, посочил, че на 27 юни към 11.30 часа финансовата му институция е загубила 110 млн. евро.

През последната седмица Европейската централна банка всеки ден е преглеждала  ликвидните условия в гръцките банки. Банкови служители в Атина, пожелали анонимност заради деликатността на въпроса, са споделили, че очакват да има недостиг на евробанкноти най-рано в събота вечерта- 27 юни.

Bloomberg отбелязва, че размерът на гръцките банкови депозити, на бизнеса и домакинствата, са  намалели до 129.9 млрд. евро през май от 133.7 млрд. евро месец по-рано, позовавайки се на представената информация от Централната банка на Гърция в четвъртък, 25 юни.

Bloomberg посочва, че представителите на четирите големи банки- Националната банка на Гърция, Alpha Bank AE, Piraeus Bank SA и Eurobank Ergasias SA, са отказали коментар.

По-късно стана ясно, че директорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас е разпоредил банкоматите на територията на Гърция постоянно да се снабдяват с пари, за да не останат празни през почивните дни и да не се предизвиква паника сред населението, предаде РИА-Новости.

Финансовите министри от Еврогрупата ще се съберат на извънредна среща по-късно през деня, на която се очаква да бъде обсъдено предложение за отключване на 15.5 млрд. евро   и удължаване на програмата до ноември.

На заседание на Гръцкия парламент пък се очаква да бъде обсъдено предложението на премиер Ципрас за организиране на обществено допитване за бъдещето на страната.