Меркел призова Ципрас да приеме щедрото предложение от кредиторите

Германският канцлер изтъкна, че сега е ред на Атина да направи стъпка по посока на партньорите й от еврозоната

26.06.2015 | 18:01 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел призова Ципрас да приеме щедрото предложение от кредиторите

Германската канцлерка Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме щедрото предложение от кредиторите на страната. Тя изтъкна, че сега е ред на Атина да направи стъпка по посока на партньорите й от еврозоната, предаде БТА, позовавайки се на Reuters.

"Направихме стъпки към Гърция. Сега е ред на гръцката страна да направи подобна стъпка."- посочи Меркел в Брюксел.

Европейските кредитори предлагат на Гърция, която е на ръба на фалита, 12 милиарда евро помощ до края на ноември, при условие, че се споразумее бързо по серия реформи и бюджетни мерки според документ от преговорите, цитиран от France Presse.

Освен това те са готови да отпуснат спешно на Атина 1,8 милиарда евро, веднага щом гръцкият парламент гласува споразумението с институциите. Тази сума ще позволи на страната да избегне дефолт и да върне на МВФ заем от 1,5 милиарда евро с падеж на 30 юни.

В най-добрия случай, ако Атина и кредиторите й се споразумеят на 27 юни на извънредната спешна среща на Еврогрупата, гръцкият парламент може да се произнесе на 28 юни, а Бундестагът на 29 юни, посочи информиран източник.

Според документа, станал достояние на медиите на 26 юни, кредиторите предлагат продължаване с пет месеца на спасителната програма на Гърция и са готови да й отпуснат 12 милиарда евро на четири транша, към които се очаква да бъдат добавени още 3,5 милиарда евро от МВФ.

Първият транш от 1,8 милиарда евро ще бъде от лихвите за 2014 г. по програмата SMP - Security Market Program, започнала през 2012 г., позволяваща на централните банки от еврозоната да купуват гръцки дългове на вторичния пазар.

За да стане това, е необходим вотът не само на гръцкия парламент, включително някои мерки, наречени "предварителни действия", но и съгласието на националните парламенти на съответните страни с това плащане.

Ще последват други два транша от фонда в подкрепа на еврозоната - единият от 4 милиарда евро до средата на юли и друг от 4,7 милиарда евро в началото на август, при условие че Гърция приложи някои реформи.

Част от тези пари - 6,9 милиарда евро, ще бъдат от фонда, създаден в помощ на гръцките банки, който разполага в момента с 10,9 милиарда евро. За деблокирането на средства от този фонд има отдавна подадена молба от гръцкото правителство.

МВФ може да прибави още 3,5 милиарда евро при някои условия - всички предварителни действия да бъдат приложени и фондът да получи уверения за финансирането на страната за период над 12 месеца и поносимостта на дълга й.

По-рано Ципрас се срещна с Меркел и с френския президент Франсоа Оранд покрай Европейския съвет в Брюксел. 

Страните потвърдиха, че утрешната среща на Еврогрупата трябва да бъде основа и решаваща. Дипломат, цитиран от ТАСС, посочи, че кратката среща е била "за сверяване на позициите" и на нея не са  били приети практически решения.