Вратата за Гърция остава отворена: Дейселблум

Варуфакис си е тръгнал заседанието преди да то свърши

27.06.2015 | 21:54
Вратата за Гърция остава отворена: Дейселблум

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, министър на финансите на Холандия каза на пресконференцията в събота, 27 юни 2015 вечерта:

„Вратата остава отворена.. Ние обсъдихме силата на Еврозоната и запазването й“, каза Дейселблум. „Ние сме в по-силна позиция отпреди кризата. Ние ще използваме всички инструменти, за да запазим интегритета на еврозоната. Европейският механизъм за финансова стабилност /EFSF/ са силни инструменти и ще вземем допълнителни мерки да защитим икономиките си“.

 

Още по темата

Пресконференцията, обявена да започне в 21ч. българско време закъсня над 40 минути. Пресконференцията бе проведена след неформална среща по искане на някои министри на Еврозоната. Обсъждани са били последиците от излизането на Гърция от еврото, каза Дейселблум.

„Излизането на Гърция при изтичане на EFSF ще изисква допълнителни мерки от гърците, каза Дейселблум, но настоя, че Гърция остава част от еврото:

„Еврогрупата се състои от 19 членове. Готови сме да помогнем на Гърция и гръцкия народ след изтичане на финансовите споразумения“.

 

Дейселблум обясни, че Еврозоната има готовност да преговаря с Гърция, защото „не институциите си тръгнаха от преговорите снощи, а представителите на гръцкото правителство“.

„Процесът не е свършил, никога няма да свърши вероятно. Ще работим с гърците, много неща могат да се случат, всичко е възможно. Но ако гръцкото правителство продължи пътя, поставен от тях снощи, програмата ще изтече, това мога да кажа, всички други опции са открити“.

Още по темата

Дейселблум добави, че на извънредното заседание в събота вечерта не е било обсъждано евентуално заразяване от гръцкия дефолт. „Не сме говорили за заразяване. Ние сме в много по-добра ситуация. Програмните страни имат много повече стабилност отпреди години. Имаме много повече инструменти отпреди и институциите са готови да се намесят“, каза той.

Варуфакис си е тръгнал по свое желание преди края на заседанието, обясни още Дейселблум.

 

Какво се случи в по-рано събота:

Еврозоната отказа да даде нова отсрочка на Гърция.

След като гръцкото правителство реши да откаже предложенията на кредиторите, Еврогрупата го отхвърля, заяви президентът й Дейселблум.

Заседанието на Еврозоната продължи в събота без Гърция, „за да обсъди последиците“, каза финансовият министър на Холандия. За пръв път в историята Еврогрупата излезе с изявление без подписа на Гърция. В него тя осъди решението на Атина да проведе референдум по програмата за бюджетни икономии.

ЕЦБ съобщи в Туитър, че се събира на извънредно заседание – според АФП то ще бъде по телефона, за да реши какво да прави, след като Гърция тръгна към дефолт по плащанията и банкова тревога.

В Атина, разтревожени, гърците се наредиха на опашки пред банкоматите.

В петък вечерта изненадващо премиерът Алексис Ципрас обяви, че ще проведе референдум по условията на кредиторите на 5 юли 2015.