Шойбле: Гърция сложи едностранно край на преговорите с кредиторите

Никой от колегите няма представа какво можем да правим сега, допълни финансовият министър на Германия

27.06.2015 | 16:30 Редактор: Мариета Иванова
Шойбле: Гърция сложи едностранно край на преговорите с кредиторите

Гърция сложи едностранно край на преговорите с кредиторите, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес и БТА.

"За момента няма основа за преговори и никой от колегите няма представа какво можем да правим сега”, допълни Шойбле при  пристигането си в Брюксел за срещата на Еврогрупата.

Финландският му колега Александер Стуб изтъкна, че след решението на Атина за референдум по бюджетните мерки, Еврогрупата започва обсъждане на "план Б", информира ТАСС. Под "план Б" в Брюксел се разбира дефолт на Гърция, който застрашава страната с излизане от еврозоната.

Стуб определи референдума като "много лоша изненада", като допълни, че решението на гръцките власти слага край на преговорите. - "Като привърженик на Европейския съюз аз съм дълбоко опечален", заключи той при пристигането си в Брюксел.

 

Варуфакис каза, че Гърция "продължава борбата".

 

Председателят на Еврогрупата Йерон Диселблум, определи решението на Гърция като „тъжно” и допълни, че страната сама е затворила вратата „за по-нататъшни разговори“. Според него решението за референдум е неприятна изненада. По думите му министрите ще дискутират какви „последици“ може да има решението на Атина.

"Гърция е свободна да прави референдуми, но ако гръцкото правителство отхвърли предложенията, програмата свършва", заяви и словашкият финансов министър Петер Кажимир.