Оглавените от Рияд сили извършиха въздушни удари в Сана

Те взеха на прицел резиденцията на бившия президент Али Абдула Салех

10.05.2015 | 10:39 Редактор: Ирина Георгиева
Оглавените от Рияд сили извършиха въздушни удари в Сана

Оглавените от Рияд сили извършиха въздушни удари в йеменската столица Сана рано сутринта на 10 май, вземайки на прицел резиденцията на бившия президент Али Абдула Салех, предаде БТА, позовавайки се на France presse и Reuters.

Източници съобщиха за три силни експлозии и стълбове дим над района, където се намира дома на Салех.

"Три въздушни удара са поразили резиденцията, но бившият президент Салех и семейството му са добре, посочи йеменската информационна агенция Хабар.

По време на атаките експрезидентът не е бил в столицата, посочва AFP.

На 9 май коалицията съобщи, че за 24 часа е нанесла 130 въздушни удара по цели в Йемен. Висш представител на ООН допълни, че въздушните нападения нарушават международното право.

Арабската коалиция призова преди бомбардировките цивилните да се евакуират от Сана, но не е известно как те биха могли да напуснат града.

"Безразборното бомбардиране на населени райони, с или без предупреждение, е в разрез с международното хуманитарно право." -  заяви в комюнике координаторът на ООН по хуманитарните въпроси за Йемен Йоханес ван дер Клаув.

"Много цивилни са на практика в капан в Саада, тъй като не могат да си осигурят транспорт поради недостига на гориво. Атакуването на цяла провинция ще застраши огромен брой цивилни." - предупреди Клаув.

Сунитската коалиция срещу хусите нанесе вчера десетки въздушни удари в северната провинция Саада - бастион на шиитските бунтовници.

Световната здравна организация съобщи, че повече от 944 души са загинали в конфликтите в Йемен, а 3487 са били ранени само през месец април.

През последните месеци Йемен е обхванат от битките между няколко различни групи. Основният конфликт е между бунтовниците хути и силите, лоялни на правителството на президента Абдрабух Мансур Хади, който е избягал в Саудитска Арабия.