Русия включва Виетнам в добивни проекти

Много рядко каним чуждестранни партньори за разработка и добив на руска територия, коментира Медведев

05.04.2015 | 10:41 Редактор: Мариета Иванова
Русия включва Виетнам в добивни проекти

Русия има специално предложение за включване на виетнамски компании в проекти по разработка на находища и добив на полезни изкопаеми на руска територия. Това е заявил пред медии от Виетнам руският премиер Дмитрий Медведев преди посещението му страната.

Медведев е изтъкнал, че много рядко се случва да бъдат канени чуждестранни партньори за разработка и добив на находища на територията на Русия. – „Защото имаме една нелоша подготовка, но това е изключителен, особен вариант, който сме подготвили за нашите виетнамски партньори”, коментира той, цитиран от ТАСС.

Сред формите за сътрудничеството между двете страни ще е преработка на полезни изкопаеми, както и разработване на шелфови участъци в двете страни, е посочил още руският премиер.  
 
„Има различни видове стимулиращи механизми, включително данъчни, тъй като там, където отдавна работим, запасите са в значителна степен изчерпани и трябва или да се стигне по-дълбоко, или да се търсят нови участъци, което естествено е свързано с допълнителни инвестиции,” отбелязал Медведев.

В изказването си той е посочили проекти на Роснефт, които могат да бъдат предложени за разработка. По отношение на партньорството на Газпром с виетнамските партньори на компанията Медведев е подчертал, че се водят преговори от 2009 между двете страни и е посочил, че очаква бизнес моделът да бъде задействан на пълен капацитет през 2016.