ЕС преразглежда санкциите срещу Русия на 30-и септември

Mогат да се предложат постепенна отмяна на части от ограничителните мерки

23.09.2014 | 14:36 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС преразглежда санкциите срещу Русия на 30-и септември

ЕС е готов да преразгледа санкциите срещу Русия, пише руският вестник Коммерсант. Според изданието това ще се случи на 30 септември. Тогава трябва да бъде предоставен доклад за изпълнението на споразумението по нормализиране на ситуацията в Украйна.

По данни на Коммерсант, след запознаване с документа, постоянните представители трябва да предложат какво да се прави със санкциите по отношение на Русия. При най-благоприятния за Москва сценарий, те могат да предложат постепенна отмяна на части от ограничителните мерки. Решението ще бъде взето в Брюксел след седмица.

„Западните санкции нанесоха тежък удар на вече слабата руска икономика, ограничиха достъпа на страната до капиталовите пазари и подхраниха несигурността. Очаквам въздействията да продължат и през 2016 и 2017 г.“, коментира министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Западните правителства увеличиха санкциите си срещу Русия, защото смятат, че тя въоръжава сепаратистите в Украйна.

В същото време руският вицепремиер увери, че страната не готви нов ответни мерки срещу Запада. Според президентът Владимир Путин руските санкции нямат за цел да наказват западните страни, а да стимулират Русия да укрепи икономиката си, да подобри конкурентоспособността и да увеличи кредитирането.