Шиитските бунтовници се изтеглиха от президентския дворец в Аден

В големите градове на Йемен ще се състоят митинги с искане за прекратяване на въоръжената намеса на арабската коалиция

03.04.2015 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Шиитските бунтовници се изтеглиха от президентския дворец в Аден

Шиитските бунтовници хути и техните съюзници призори се изтеглиха от президентския дворец в южния йеменски град Аден след въздушни удари, нанесени от арабската коалиция начело със Саудитска Арабия. Това съобщи местен високопоставен служител, цитиран от Франс прес.

На 2 април хутите превзеха президентския дворец, малко след като поеха контрола върху централната част на града, в който до неотдавна беше намерил убежище йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади, предаде БТА. 

Авиацията на коалицията тази нощ нанесе удари по летищата в столицата Сана и в Аден, съобщи телевизия "Ал Маядин", цитирана от ТАСС. Освен срещу президентския дворец в Аден, удари били нанесени и срещу военния лагер Бадр, който на 2 април беше превзет от хутите и съюзилите се с тях армейски части.

В няколко квартала на града се водят улични боеве. Бойците от т.нар. Народни комитети, подкрепящи президента Хади, се опитват да задържат в свои ръце пристанищната част на Аден, надявайки се на стоварване на морски десант. 

В граничните райони в северен Йемен се водят престрелки между саудитски войски и хути от местните племена. "Ал Маядин" предава, че в резултат на артилерийски обстрел в село Сазех са загинали осем мирни жители, а над десет са ранени.

Самолети на коалицията са нанесли удар по летището в Саадах, административен център на северната провинция, смятана за крепост на шиитското движение "Ансар Аллах" на хусите.

Йеменската агенция САБА съобщи, че в Сана и други големи градове в Йемен на 3 април ще се състоят митинги с искане за прекратяване на въоръжената намеса на "арабската коалиция"предаде ТАСС.