Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен

Първи коментари, събрани от Ройтерс на 26 март 2015

26.03.2015 | 08:43
Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен

Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен

Саудитска Арабия ще изпрати 150 000 войници в Йемен, съобщи CNN на 25 март 2015.

Първите коментари, събрани от Ройтерс на 26 март 2015 от политолози, анализатори и преподаватели от цял свят.

Суровият петрол поскъпна с 3 долара/барел след съобщението за въздушните удари, предаде Ройтерс на 25 март 2015.

 

Още по темата

Саудитска Арабия обяви на 25 март 2015 вечерта, че е започнала военни действия в Йемен, провеждайки въздушни удари заедно с 10-членна коалиция срещу милициите на хутите, обсадили южния град Аден, където президентът на страната се е укрепил.

С ударите на Саудитска Арабия водещият производител на петрол в Близкия Изток бе въвлечен в задълбочаващия се конфликт в Йемен, съобщава Ройтерс.

Има риск кризата да стигне до междусъседска война с подкрепените от шиитски Иран хути, съобщава Ройтерс.

 

 

От Кармел, Калифорния коментар за CNN на о.з. полк. Рик Франкона, военен анализатор:

„Те са решени да възстановят легитимното правителство в Йемен. Ще им е нужда сила за това.

Следя ситуацията. Отдавна има словесна война между Иран и арабските страни.“

 

CNN: Има съобщения за много експлозии не само в столицата, но и в редица градове в Йемен. Говорим за въздушни удари, но ако се изпратят и сухопътни части, става сериозно. Може да продължи – седмици?

 Рик Франкона: „О, това е само началото. Въздушните удари са само старта на кампанията. Те искат да обезвредят ПВО и да създадат коридор, по който да вкарат войските си. Прав сте, ще бъде голяма операция и ще отнеме време да бъдат изпратени войски на място. Планирана е отдавна. Вижте колко самолети участват и целите на атаките. Това не е решено вчера.

Саудитците нямат разузнавателните и военни способности да определят всички тези цели. Явно са получили подкрепа, най-вероятно от нас“.

 

CNN: Да поставим събитията в някакъв контекст. 150 000 души. Сравнете го с американската окупация на Ирак.

Рик Франкона„Американската интервенция в Ирак през 2003 беше направена с около 203 000 войници. Сега говорим за по-малка численост, но и по-слаб противник. Хутите не са иракската армия. Йемен не е Ирак. Труден терен, но войниците познават тази среда и 150 000 войници според мен е оптималната численост“.

 

Коментари, събрани от Ройтерс:

 

Джон Макарти, президент на Австралийския институт по международни въпроси:

„Саудитска Арабия се тревожи, че Йемен ще стане съюзник на Иран. Саудитците следят напредването на Иран в Ирак и смятам, че започват да се чувстват притиснати от страна, която смятат за основен свой съперник за влияние в региона. Не бих се изненадал да видя и сухопътни подкрепления от Саудитска Арабия в даден момент. В отсъствието на американците, които временно напуснаха страната, саудитците ще помислят, че нямат друг избор, освен да ударят силно. Ще видим промени в региона“.

 

Роджър Шанахан, преподавател в Lowy Institute:

„Бих се изненадал, ако се ангажират в някаква мащабна сухопътна сила, защото ситуацията е много сложна. Последният път, когато се изправиха срещу хутите, които са по-слаби, сухопътните им части не се справиха особено добре“.

 

Сюзън Далгрийн, преподавател в Близкоизточния институт на университета в Сингапур:

„През 2009 саудитските ВВС бяха използвани да подкрепят йеменската армия в битката с хутите, но не спечелиха. Затова сега саудитците трябва да са особено внимателни. Досега не са бомбардирали гъстонаселения юг. Надявам се, че няма да го направят още. Много е важно, че по-голямата част от йеменците приемат военната интервенция“.

 

Ли Гуофу, директор на Центъра на Близкоизточни изследвания в Китайския институт за международни изследвания:

„Китай е разтревожен много от ситуацията в Йемен и подкрепи саудитската инициатива за преговори между всички страни. Саудитците започнаха военни действия, защото казват, че хутите получават подкрепа от иранците. Това е сигнал, че войната може постепенно да се развие като регионален конфликт. Това е нещо, което силно тревожи китайското правителство“.

 

Тони Нунан, риск мениджър в Mitsubishi Corp в Токио:

„Има сериозна конфронтация между Иран и Саудитска Арабия, между сунити и шиити в Сирия и Ирак. Това е още едно доказателство, че геополитическият риск в Близкия Изток става хроничен“.

 

Масаки Сюемацу, мениджър в Brokerage Newedge Japan в Токио:

„Само защото Саудитска Арабия и останалите провеждат въздушни удари не означава, че петролният пазар изведнъж олеква. Но ще има отражение. Ако саудитските петролни съоръжения бъдат атакувани, ефектът ще бъде огромен“.