Саудитска Арабия струпва бронетехника на границата с Йемен

Медиите отбелязват, че може да бъде използвана, както за настъпление, така и за отбрана

25.03.2015 | 09:28 Редактор: Мариета Иванова
Саудитска Арабия струпва бронетехника на границата с Йемен

Саудитска Арабия укрепва границата с Йемен и придвижва бронетехника към пограничните райони, съобщава ТАСС, позовавайки се на Reuters.

„Бронетехниката и артилерията може да бъдат използвани, както за настъпление, така и за отбранителни цели,“ информират медиите, позовавайки се на източници от САЩ. Единият от тях е описал броят на насочените части като значителен.

Цитираният източник е посочил, че „саудитците е възможно да подготвят въздушни удари, за да защитят президентът на Йемен Рабо Мансур Хади, ако шиитските бунтовници атакуват скривалището му в пристанището Аден в южната част на страната“, отбелязва Reuters. Държавният глава и членовете на правителството се укриват след като бунтовниците превзеха столицата Санa.

 Друг източник на Reuters е потвърдил, че САЩ разполага с разузнавателна информация за струпване на военни части в района на южната граница с Йемен. Конкретна информация за дислокацията и числеността на силите не е постъпвала.
Президентът на Йемен Хади официално уведоми Съвета за безопасност на ООН във вторник за отправено искане в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив и арабските страни „за предоставяне на необходимата помощ, в това число и осъществяване на военна интервенция за защита на Йемен и народа на страната от продължаващата агресия от страна на бунтовниците хуси (шиитските метежници)“.

В апела си президентът отбелязва, че след като превзеха столицата Сана, силите на хусите са вече пред южния пристанищен град Аден и могат да го щурмуват всеки момент.

Самолети на метежниците, оказали се в ръцете им след разгромяването на части от йеменските ВВС, вече бомбардирали града.