ООН предупреди за избухване на гражданска война в Йемен

Възможен е "иракско-либийско-сирийски сценарий", смятат от Съвета за сигурност на ООН

23.03.2015 | 09:13 Редактор: Мариета Иванова
ООН предупреди за избухване на гражданска война в Йемен

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно декларация в подкрепа на йеменския президент Рабо Мансур Хади. Чрез документа от ООН предупреждават още, че конфликтът в Йемен може да се развие по "иракско-либийско-сирийски сценарий", ако военните действия не бъдат прекратени, съобщава БТА, цитирайки информация на AFP и Reuters.

Насилието в Йемен започна миналата година, когато въоръжени отряди на шиитите хуси, съюзени с Иран, превзеха столицата Сана и фактически свалиха от власт президента Хади, който сега е в южния пристанищен град Аден заедно с обкръжението си.

Посредникът на ООН Джамал Беномар информира 15-членния Съвет за сигурност за обстановката в Йемен и каза, че тази страна е на ръба на гражданска война, посочва Reuters.

Oтряди на хусите превзеха град Таиз в централен Йемен на 22 март. Агенцията цитира дипломати, че има опасност в разгарящата се борбата за власт в Йемен да бъдат въвлечени Саудитска Арабия и главният й регионален съперник - Иран.

Съветът за сигурност осъди превземането на значителна част от територията на Йемен и на неговите институции от хусите и изрази подкрепа за президента Хади, добавя Reuters.