Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Йемен

22.03.2015 | 08:41
Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Йемен

Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Йемен, съобщи Al Jazeera на 22 март, цитирайки говорител на организацията.

Срещата ще позволи пратениците на 15-те страни от Съвета за сигурност да се осведомят за ситуацията на място, което вероятно ще направи специалният съветник на ООН Джамал Беномар, който се опита да посредничи в конфликта, продължаващ няколко месеца.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе в 19ч. по Гринуич на 22 март 2015, съобщава Al Jazeera

На 21 март 2015 САЩ изтеглиха последните си части от военновъздушна база в Йемен.

Заседанието на Съвета за сигурност се свиква по искане на президента на Йемен, Абд-Рабу Мансур Хади на фона на нарастващото насилие, след като при самоубийствени атентата в шиитски джамии на хути бяха убити най-малко 137 души в петъку 20 март.

Заседанието бе обявено от ООН след като американските части, които провеждаха антитерористична операция срещу Ал Кайда и свързани с нея групировки, бяха изтеглени от базата Ал-Анад поради съображения за сигурност.

В изявление Държавният департамент на САЩ заяви:

"Поради влошаване на сигурността в Йемен, правителството на САЩ временно предислоцира оставащия персонал от Йемен"

 

Пентагонът не може да открие оръжие за над 500 млн долара, предоставено на Йемен, написа Вашингтон Поуст на 17 март 2015, позовавайки се на американски представители.

Според вестника става дума за огнестрелно оръжие, екипировка за нощно виждане, патрулни катери, автомобили и друго оборудване, дарени от САЩ. През февруари и март Конгресът е провел редица срещи при затворени врата с представители на армията в опит да открие оръжието и екипировката.