Бунтовниците хути превзеха президентския дворец в Аден

Хути и техните съюзници влязоха в центъра на Аден

02.04.2015 | 16:53 Редактор: Ирина Георгиева
Бунтовниците хути превзеха президентския дворец в Аден

Шиитските бунтовници хути превзеха президентския дворец в Аден, в Йемен предаде Associated Press на 2 април 2015. 

Това стана малко след като бунтовниците и техните съюзници поеха контрол върху централната част на града, в който доскоро беше намерил убежище йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади. 

В сраженията за контрола на центъра на Аден са загинали най-малко 44 души, сред които 18 цивилни, предаде France Presse, като се позова на източници от местните болници и военни.

Сред жертвите има 20 хути и шест бойци на Народните комитети - силите, които се сражават срещу шиитските бунтовници, пише БТА.

Същевременно службата за сигурност на пристанището в град Аден опроверга разпространените по-рано информации, че няколко десетки военни без опознавателни знаци са дебаркирали на пристанището, предаде ТАСС.

Според Службата за сигурност чужди граждани, евакуиращи се от Аден и охранявани от военни, може би са били взети по грешка за военнослужещи, извършващи десант на пристанището.

 

Кои са бунтовниците хути и защо го правят?

В момента това е широка коалиция от политически партии, но всичко започна като движение в северозападната част на страната.

Хути са шиити, които първоначално бяха предвождани от много харизматичен лидер на племе, чийто син сега е начело на движението.

Оплаквали са се на правителството, че с тях се отнасят като към малцинствена група.

През 2005-2006 г. правителството отговори с насилие на тези оплаквания.

През годините ситуацията ескалира и се стигна до момента, в който хусите контролират голяма част от страната.

Предишният президент Али Абдула Салех напусна Йемен през 2012, а сега и неговият наследник е извън страната и никой не знае кой е на власт.