"Четири лапи" с призив към бъдещите евродепутати да се ангажират с каузи за животните

Трябва да се създаде позитивен списък на домашните любимци, заявиха Диана Тотинска и Ивелина Иванова

15.05.2024 | 12:27 Редактор: Елеонора Танева

Фондация "Четири лапи" стартира международна кампания, насочена към кандидатите за Европейски парламент. Те алармират за пропуски на ЕС по отношение на хуманното отношение към животните.

На сайта си фондацията призовава гласоподавателите да поискат от своите бъдещи представители в ЕП да подпишат ангажимент, с който обещават да работят за подобряване на хуманното отношение към животните.

"Даваме възможност за изпращане на апел за социален ангажимент, да се покаже колко са загрижени българите и да се излъчат представители, които имат отношение към животните и да ги държим отговорни след това", заяви координаторът в отдел "Програми" на фондацията Диана Тотинска в ефира на "България сутрин".

Тя изрази разочарованието си, че много инициативи не са срещнали очакваната подкрепа в Европейския парламент. Даде пример с внесени над 1 милион подписа срещу клетъчното отглеждане на животни. Въпреки първоначалния ангажимент на Европейската комисия да предложи законодателство за забрана на клетките до края на 2023 г., такова не е инициирано, стана ясно от думите на Диана Тотинска.

Другият координатор на програмата Ивелина Иванова допълни, че всеки може да види кои кандидати за евродепутати подкрепят инициативите за защита на животните и да ги подкрепят, ако искат. 

"През миналия мандат трябваше ЕК да излезе с няколко предложения за транспорт, отвеждане, умъртвяване и етикетиране на животни и животински продукти. Имаше две предложения в края на м.г., но дори и те имат пропуски", допълни Иванова.

Гостите съобщиха, че ЕС е на второ място по производство на ценни кожи след Китай. 

"Нужна е задължителна идентификация в целия ЕС, в момента това зависи от конкретната държава. Трябва да има синхронизирано законодателство и осигуряване на проследима търговия и ясен произход на животните", каза още Ивелина Иванова.

От "Четири лапи" призовават и за въвеждането на позитивен списък за домашни любимци - кои животни могат да бъдат отглеждани като домашни любимци. Дадоха пример как миналия месец от апартамент в Словакия са изведени 3 тигърчета, отглеждани като домашни любимци. 

Надеждите си и за регламент за онлайн търговията с животни. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа