Три осиротели мечета получиха шанс за нов живот в Национален парк "Рила"

Никола, Мишо и Анета са спасени и върнати обратно в природата

14.05.2024 | 10:18 Редактор: Вяра Димова

Шанс за нов живот на три осиротели мечета дадоха партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), природозащитната организация WWF, фондация "Четири лапи" и "Арктурус" (ARCTUROS) – Гърция.

В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров се присъедини към спасителните екипи, които вчера пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано място – местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк "Рила". Животните бяха транспортирани дотам и настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва, след като от Центъра за рехабилитация "Арктурус" прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми за това.

Освобождаването на мечетата стана при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк "Рила" и WWF.  

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк "Витоша" проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, мечето Никола беше намерило убежище на дърво, откъдето беше спасено. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край село Крушовица, Елин Пелин.

От местната ловна дружинка и общината сигнализираха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София, която се обърна за съдействие към WWF. Членовете на отряда реагираха мигновено за спасяването им.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Христо Владев за "Четири лапи"