Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди срещу улични протести

Спирането на тока не било кибер атака

01.04.2015 | 20:00
Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди срещу улични протести

Турският премиер Ахмед Давутоглу обяви, че правителството няма да толерира демонстрации по улиците „които и да са те и каквито и да са намеренията им“, съобщава Хюриет.

“Няма да има толериране, дори за минута, на тези, които излизат на улицата без разрешение за протест, застрашавайки националната сигурност, които и да са и каквато и да е целта им“, каза Давутоглу на 1 април 2015.

Турският премиер направи изявлението на погребението на прокурора Мехмет Селим Кираз, който бе взет в плен от двама похитители преди да бъде убит при щурма на полицията в Истанбул.

 

Конституцията

Член 34 на турската конституцията предвижда, че „всеки има право да провежда невъоръжени и мирни събирания и демонстрации без предварително разрешение“.

 

Медиите отново на прицел

Премиерът критикува няколко медии за това, че са публикували снимки на похитителите, насочили оръжие към прокурора.

„Открито казвам, че аз дадох инструкции за прилагане на акредитации. Готов съм да чуя критиките“, каза Давутоглу пред пресата на погребението на 1 април.

Става дума за отказа от допускане на репортерите от някои медии да присъстват на погребението, защото техните медии публикуваха снимките.

Според Девутоглу те можели да бъдат използвани „като пропаганда на терористите“.

 

Асоциацията на журналистите в Турция /TGC/ критикува въвеждането на акредитации за медиите, приемайки мярката като противоречаща на свободата на пресата.

„По-важно от свободата на словото е човешкото достойнство. Всеки ще го уважава.

То е толкова важно, както и свободата на словото, демонстрирана на погребението и пред мъката на хората.

Също така важен въпрос на свободата на словото е да не се използва като средство за пропаганда от терористите, които заплашват бъдещето на страната“, каза Давутоглу.

 

Терористите са имали връзки с чужбина

Без да дава подробности за полицейската операция срещу похитителите, Шафак Яйла и Бахтияр Догрюйол, Давутоглу каза, че е било установено, че са се обаждали в чужбина – което според него показва, че са били свързани с организация зад граница.

„Отблизо следим тези детайли от 31 март.

Дадохме инструкции за операция срещу замесените в инцидента. Не бива да мислите, че няма да има отговор на атаката им. Свободите ще бъдат запазени. Нашите хора разбраха, че атаката е капан“, каза Давутоглу, цитиран от Хюриет.

 

Задържан нападател срещу офис на Партията на справедливостта

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че нападението на 1 април 2015 срещу централата на управляващата Партия на справедливостта в предградие на Истанбул е опит да се омаловажи усилията на Анкара в мирния процес с кюрдите, съобщава Ройтерс.

Полицията задържа въоръжения мъж, който нахлу в офиса на Партията на справедливостта в квартал Картал на Истанбул по-рано на 1 април.

 

Спирането на тока не е кибер атака

Прекъсването на електрозахранването в Турция не се дължи на кибер атака и не застрашава споразумението за свързване с европейските мрежи, съобщава Ройтерс, цитирайки енергийни експерти.

 

Турски градове и провинции, включително Анкара и Истанбул останаха на тъмно на 31 март 2015 а части от метрото спряха за няколко часа на 31 март.

„Нямаме доказателства, че спирането на тока се дължи на кибер атака“, каза висш служител на Министерството на енергетиката, неназован по име от Ройтерс.

Той е посочил за причина за спирането на тока авария в две централи – в Измир и Адана.

„Това означава 5-10% намаление на капацитета на системата“, е казал източникът.

Според него това е предизвикало ефект на доминото в цялата система и я изключило.

На 15 април 2015 енергийният системен оператор на Турция TEIAS се очаква да подпише дългосрочен договор за постоянна връзка с континенталната европейска енергийна система след изпитателен период, който започна през септември 2010.

Турция и Европа са свързани в обща енергийна система, позволяваща да си обменят електроенергия.