Десетки турски провинции останаха без ток

Създаден е кризисен център в енергийното министерство

31.03.2015 | 15:47 Редактор: Ирина Георгиева
Десетки турски провинции останаха без ток

Десетки провинции в цяла Турция останаха без електрическото захранване заради повреда, която може да се дължи на прекъсване на енергопреносните връзки с континенталната част на Европа, коментират длъжностни лица за BBC. Прекъсването е засегнало електроцентрали и обществения транспорт, включително метрото и трамваите в Истанбул.

Създаден е кризисен център в енергийното министерство. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че се разглеждат всички възможни причини, в това число и терористичен акт. Прекъсването е станало преди обяд на 31 март.

В ранния следобед турската електропреносна компания заяви, едва 15% от Истанбул и Анкара имат електричество. Транспортът в Истанбул е възобновил работата си. Местна турска телевизия допълни, че електричеството е било възстановено в Одрин, Текирдаг, Ерзурум и Трабзон.

"Основната ни цел е да възстановим мрежата. Това не е сред инцидентите, които виждаме често." - заяви енергийният министър Танер Йълдъз пред журналисти.

Прекъсванията на електроенергията в Турция са чести, но местни жители споделиха пред BBC, че не могат да си спомнят подобен срив през последните 15 години.

Един от малкото градове незасегната от прекъсване на електрическото захранване е Ван в източната част на страната, където електричеството се доставя от Иран.