Какво скриха саудитците от САЩ

Оттегли ли се САЩ от Близкия Изток

27.03.2015 | 08:50
Какво скриха саудитците от САЩ

Саудитска Арабия запази в тайна от Вашингтон някои детайли от военната си операция в Йемен до последния момент, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован американски представител. Арабското кралство поема към по-силна регионална роля, компенсирайки явното американско дистанциране.

Най-големият износител на петрол в Близкия Изток каза на САЩ преди седмици, че претегля възможностите за Йемен, но информира Вашингтон за точните си планове едва преди безпрецедентните въздушни удари на 25 март 2015 срещу иранските съюзници ал-хути, съобщава агенцията.

 

Оттегли ли се САЩ от Близкия Изток

Близкоизточната политика на президента на САЩ Барак Обама се основава все повече на индиректно, отколкото на пряко военно участие в събитията на място. Той обучава сирийските бунтовници да поемат управлението на страната от президента Башар Ал Асад и тази седмица предприе въздушни удари в подкрепа на щурма на иракските части срещу Тикрит.

Републиканските критици на Обама смятат, че той отстъпва от традиционната водеща роля на САЩ. Белият дом отрича да отстъпва от ангажиментите си в региона и твърди, че е бил в контакт със саудитците за последните им планове.

Още по темата

Въпреки че саудитците говориха с топ американски представители за въздушния удар в подкрепа на избягалия йеменски президент Абд-Рабу Мансур Хади, американските представители признават пропуски в сведенията, с които разполагат за плановете и целите на арабското кралство.

Запитан дали е бил известен от Саудитска Арабия, че има намерение да проведе военни действия в Йемен, ген. Лойд Остин, командващ централното командване на САЩ каза на изслушване в Сената на 25 март 2015, че е говорил с ръководителите на отбраната на Саудитска Арабия „точно преди да започнат“.

Той добави, че не можел да оцени развитието на кампанията в бъдеще, защото не знае „конкретните й цели“.

Абдел ал-Джибеир, посланикът на Саудитска Арабия в САЩ каза, че Риад се е консултирал с Вашингтон за Йемен – но накрая решил да действа бързо, защото бунтовниците хути тръгнали към последното убежище на президента Хади в Аден.

„Имаше опасения какво ще стане, ако Аден падне“, каза ал-Джибеир пред малка група репортери на 25 март 2015, цитиран от Ройтерс.

 

Новата Саудитска Арабия

 

Още по темата

Въздушните удари на Саудитска Арабия показват намерения да защитава регионалните си интереси с по-малко зависимост от американския защитен чадър, който дълго време бе основата в отношенията на Вашингтон с богатото на петрол кралство.

Риад набира все повече самочувствие от началото на 2011, когато нежеланието на Вашингтон да подкрепи бившия египетски президент Хосни Мубарак срещу масовите протести, накара саудитците да се усъмнят в ангажиментите на САЩ към традиционните си арабски съюзници.

 

Решението на Обама от лятото на 2013 да не бомбардира Сирия след като там използваха отровен газ съвпадна с внезапното съобщение, че е провел тайни ядрени преговори с най-големия враг на Риад, Иран и допълнително стресна саудитците.

„Ако операцията има успех, мисля, че ще видим голям обрат във външната политика на Саудитска Арабия. Ще бъде твърда, по-агресивна към иранския експанзионизъм“, каза Мустафа Алани, иракски съветник по сигурността, свързан със саудитското вътрешно министерство, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на Обама не желае да бъде въвлечена в преки военни действия в друг арабски конфликт, когато вече е изправена пред проблеми в Сирия и Ирак.

Влошаването на йеменския конфликт принуди Вашингтон да евакуира всички останали американски спецчасти от страната, допълнително ограничавайки американската кампания на удари с дрони срещу най-смъртоносния клон на Ал Кайда в страната.

Интервенцията на сунитска Саудитска Арабия в Йемен е последният фронт в засилващата се регионална надпревара за власт с Иран, която тече и в Сирия, където Техеран подкрепя правителството на Асад, и в Ирак, където подкрепените от Иран шиитски милиции имат главна роля в битката с Ислямска държава.

Докато представителите на САЩ омаловажиха мащаба на отношенията между Иран и йеменските ал-хути, ал-Джибеир казва, че членове на иранската Ислямска републиканска гвардия и подкрепеният от Иран Хизбула са на място и съветват бунтовниците хути.

 

Саудитската коалиция

Неназован от Ройтерс висш американски представител опитва операцията на Риад като „паническа реакция“ на бързо влошаващата се ситуация в Йемен, която саудитците се страхуват да не се разпростре и от тяхната страна на границата.

Същият представител е казал  при условие да не бъде идентифициран, че водената от Саудитска арабия коалиция от 10 държави е била събрана толкова бързо, че ефективността й е съмнителна.

Белият дом казва, че няма да участва пряко във военните действия в Йемен, но е създал център за координация на американска военна и разузнавателна подкрепа за операцията. Но американските представите казват, че споделят секретна информация ограничено.

Американските представители казват, че са обсъждали в последните седмици влошаващата се ситуация в Йемен със Саудитска Арабия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъди събитията в Йемен надълго и нашироко на 5 март 2015 по време на посещението си в Риад, но каза тогава, че „не е ясно дали саудитците са решили да предприемат действия в момента“, съобщава неназован от Ройтерс официален представител.

„Говорихме със саудитците в последните дни за това какво мислят и каква подкрепа бихме могли да им дадем по отношение на действията им в Йемен“, каза говорителката на Националния съвет по сигурността на САЩ Бернадет Миън.