Лавров за искането на Киев за миротворци: В ЕС не са луди

Украинската Рада одобри обръщението на Порошенко към ООН и Съвета на ЕС за разполагане на международни мироопазващи сили

21.03.2015 | 13:25 Редактор: Мариета Иванова
Лавров за искането на Киев за миротворци: В ЕС не са луди

Европейският съюз няма да се съгласи да вкара миротворци на територията на Украйна, в Брюксел „няма луди”, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, коментирайки искането на Киев за въвеждане на сили за сигурност от ЕС в Украйна, предава РИА-Новости.

„Мисля, че в ЕС няма луди,” коментира Лавров и подчерта, че „прецеденти” за въвеждането на полицейски сили от ЕС се отнасят до конкретни ситуации и по-точно на Балканите, „но за това има съгласие на всички страни по конфликта. ЕС няма да отиде в никоя друга точка, било то и на югоизток в Украйна или някъде другаде, ако няма съгласие на конфронтиращите се страни за такава мисия.

"Обръщението не е към нас, а към Луганск и Донецк, с които Киев за пореден път отказа да разговаря,” заяви Лавров в интервю за предаването „Новини в събота”.

На един по-ранен етап Украйна одобри обръщението на президента Петро Порошенко към Съвета за сигурността на ООН и Съвета на Европа за разполагане в страната на международни мироопазващи сили за сигурност. Председателят на парламента Владимир Гройсман подписа съответния указ.