Великобритания изнася военна продукция в Русия, независимо от санкциите

Издадените разрешителни за износ на оръжия към Русия за тази година са на стойност 250 млн. долара

20.03.2015 | 17:43 Редактор: Мариета Иванова
Великобритания изнася военна продукция в Русия, независимо от санкциите

Независимо от санкциите на ЕС, правителството на Великобритания продължава да издава разрешителни на британски компании  за доставка на военна продукция и предмети с т.нар. „двойно предназначение” в Русия, пише ТАСС, позовавайки се на британското издание  The Times.

Цитираната публикация е писана въз основа на доклада, поискан от премиера Дейвид Камерън на 19 март от четири парламентарни комисии, в това число и Комисията за износ на оръжия.

„От Дейвид Камерън е поискано обяснение, защо Великобритания издава лицензи за износ на оръжия на стойност почти 250 млн. долара, независимо от конфликта в Украйна,” пише британското издание. – „Парламентаристите искат да знаят, не нарушават ли някои от европейските санкции някои от 248-те лиценза, имащи отношение към такива въпроси като шпионски софтуер, военно оборудване, компоненти за бойни вертолети”.

По данни на The Times миналата година властите във Великобритания са издали разрешителни за износ в Русия на продукция с двойно предназначение- гражданско и военно, на стойност 195 млн. долара, а за тази -250 млн. долара.