Йоанис Григориадис: Гърция не иска да излиза от еврозоната

24.01.2015 | 17:14 Редактор: Лъчезар Вълев
Йоанис Григориадис: Гърция не иска да излиза от еврозоната

За момента Гърция няма да излезе от еврозоната, но съществува макар и малка възможност нови икономически сътресения да принудят Атина да напусне валутния съюз. Това  каза Йоанис Григориадис, политолог в интервю за Лъчезар Вълев от Bulgaria On Air.

 

Още по темата

Г- Григориадис, какъв е политическият климат в Гърция преди изборите? Какви са нагласите в страната преди вота?

- Климатът наистина е напрегнат. Причината е, че предизборната кампания е много важна и е в много кратки срокове. Двете основни партии се стремят да увеличат максимално подкрепата на своите гласоподаватели, както и да привлекат гласоподавателите от малките партии. Всеки се стреми да представи по някакъв начин алтернатива на другите партии. „Нова демокрация” се опитва да предупреди, че евентуална изборна победа на СИРИЗА е равносилна на катастрофа за икономиката и за цялата страна. Докато СИРИЗА се опитва да каже, че настоящите избори са началото на промяната и голямата надежда не само за Гърция, но и за Европа.

Алексис Ципрас ли ще е следващият премиер на Гърция? Какъв премиер ще бъде той?

 - Наистина е доста вероятно Ципрас да стане министър-председател, ако гледаме социологическите проучвания, които дават на СИРИЗА предимство в този момент. Съществува обаче една разлика. Ако СИРИЗА успее сама да сформира правителство и има този потенциал или пък ако все пак е първа сила, но не може да състави сама правителство без сътрудничеството с други партии. Това са две огромни разлики. Смятам, че мандатът на Ципрас ще бъде един, ако се стигне до коалиция между СИРИЗА и друга малка партия и различен, ако СИРИЗА състави сама правителство и ще управлява сама. Трудно е да кажем това преди да разберем ще е самостоятелна или не.

Как минава предизборната кампанията? На какво залагат Нова демокрация, на какво СИРИЗА? С какво се опитват да спечелят избирателите?

- СИРИЗА прави опити да се представи като нова надежда за страната. Те се представят като политическа сила, която ще накаже тези, които са сочени като виновни за икономическата катастрофа на страната. Върху това се основава политическата платформа на СИРИЗА. „Нова демокрация” от друга страна страна подчертава, че благодарение на нейното правителство страната е излязла от голямата криза и ако СИРИЗА спечели всичко това ще бъде изгубено. Те представят избора на СИРИЗА като нещо много опасно. Това са двете големи, ключове линии в предизборната надпревара.

Да кажем няколко думи и за „Златна зора”, какво се случва с тях, как минава предизборната им кампания, каква би могла да бъде тяхната роля в новия парламент при правителство на СИРИЗА?

- Според проучванията подкрепата за „Златна зора” бележи спад, тъй като процентите на подкрепа за тях са по-малко спрямо тези от предишните избори. Тази разлика може да се дължи на това, че станаха обект на преследване от страна на прокуратурата, както и на връзките на партията с престъпни организации. И все пак не е много сигурно дали е трета или четвърта сила. Ако „Златна зора” е трета сила и предположим, че СИРИЗА не стигне до самостоятелно управление, можем да станем свидетели на една наистина парадоксална картина - „Златна зора” да вземе участие в съставянето на правителство. Разбира се няма как да участват в него, но това ще нещо много лошо и никак няма да е добре за гръцката демокрация. От друга страна „Нова демокрация” прави опити да привлече част от привържениците на „Златна зора”. Част от тяхната кампания е точно към избирателите, позиционирани по-вдясно от Нова демокрация. Именно част от избирателите на „Нова демокрация” се позиционират по-вдясно от идеите на партията. Ако това се случи несъмнено ще повлияе на изборните резултати в неделя.

Още по темата

Какви ходове има Ципрас и СИРИЗА, ако както сочат прогнозите, спечели вота, но няма възможност да управлява сам? Къде може да търси партньори. Той вече изключи партията на Папандреу като коалиционен партньор.

- Това е изключително важен въпрос. Ципрас вече заяви желание да си сътрудничи с партиите, които са позиционирани в центъра. Партии като „Потами”, ПАСОК, както и с партия на Андреас Папандреу – „Движение на социалдемократите”. За разлика например от Гръцката комунистическа партия (ККЕ), чието сътрудничество той отхвърли. Ако СИРИЗА е първа сила на изборите, но е далеч от 151 депутатски места, което в Гърция е бариерата за пълно мнозинство, даваща възможността на една партия да състави правителство,  тогава СИРИЗА ще има силна мотивация да търси сътрудничество с други формации. Интересно е ако СИРИЗА достигне близо до 151-те мандата, но все пак не получи толкова – например 145 или 146 мандата. Тогава СИРИЗА ще има силна мотивация да повтори изборите, да се проведат отново, за да може в рамките на 1-2 месеца да събере подкрепа за самостоятелно управление. Това обаче крие огромни политически и икономически рискове за Гърция. Състоянието не гръцката икономика все още е много чувствително и деликатно. Удължаването на тази политическа несигурност и влизането в нова предизборната кампания може да има катастрофални последици за гръцката икономика.

Ще направи ли Алексис Ципрас всички тези неща, които обещава? Ще остане ли Гърция в еврозоната или наистина ще има Grexit?

- Смятам, че Ципрас и СИРИЗА постепенно се отдалечават лека-полека от идеите, които преди подкрепяха – противоречие с Европейския съюз и международните кредитори на Гърция и излизане на Гърция от еврозоната. Не е изключено и да се случи и някоя злополука. Страната да бъде връхлетяна от нова икономическа криза, която да я тласне към излизане от еврозоната. Не казвам, че това може да стане веднага след изборите, но не е нещо, което може да бъде изключено като сценарий.

Европа се надига вълна на крайнодесните партии и на дясното мислене като цяло. В Гърция обаче най-популярната партия е крайнолява. Защо е така?

- Възходът на СИРИЗА в Гърция е свързан с две неща. Едното е икономическата криза, която връхлетя страната през 2008-2009 г. и която продължава. Също така нейният възход се дължи до голяма степен и на провала на двете управляващи партии – "Нова демокрация" и ПАСОК в това да предложат убедителни решения и отговори на въпросите на кризата, както и да проведат видими за обществото реформи. В този момент СИРИЗА може да се показва като партия, която защитава промяната и надеждата, но всъщност обаче това, което е заложено в програмата й, не са реално осъществими промени. СИРИЗА не предлага реалистично решение за излизане от кризата, а вместо това предлага връщането на Гърция до състоянието на страната от преди кризата. Разбира се, за да се върнем до състоянието от преди кризата, трябва да се изправим пред проблемите. А какви са те? Тук не виждам никакви съществени предложения за решаването на тези проблеми. От една страна имаме едно коалиционно правителство на ПАСОК и „Нова демокрация”, което показа капацитет и готовност да се изправи пред структурните проблеми на гръцката криза. Те демонстрираха способността за данъчните реформи, оценявани от гърците като несправедливи. Предприеха реформи, които бяха по искане на международните кредитори на страната. От другата страна имаме едни огромни обещания. Положението в страна е и без това много сложно. Много избиратели вярват, че СИРИЗА няма да направи това, за което говори. Че говорят това само, за да събират гласове. Това няма как да го знаем, то може да стане ясно след изборите. Но това показва, че има огромна загуба на доверие в гръцкото общество между хората и партиите.

Как изборите и новото управление ще повлияе на политиката на Балканите и в частност на България?

- Смятам, че икономическата ситуация в Гърция наистина засяга и съседните й балкански страни. Една от тях, с която Гърция има много тясно икономическо сътрудничество, е именно България. Нещата около гръцката икономическа криза оказват повече влияние върху еврозоната. България е от страните, които всеки момент ще станат част от еврозоната. Решението за гръцките проблеми ще дадат още по-голям тласък на развитието на икономическите отношения между Гърция и България, както и разбира се спрямо другите страни на Балканите.

Как виждате бъдещето на Гърция в следващите 15-20 години?

- Трудно е да се дават прогнози за такъв период от време. Смятам, че гръцката икономика и гръцкото общество имат неизползвани възможности и сили, които по някакъв начин са ограничени  и е предотвратено тяхното реализиране заради всички тези трупани с десетилетия проблеми от лошо управление. Ако готвнените реформи върнат тяхното действие може страната да се възстанови и да види бъдещето в една оптимистична и положителна посока. Има голямо значение обаче кога ще стане това, защото колкото повече се отлагат тези реформи, ситуацията на страната може да се влоши още повече.

 Като наблюдател на политиката на Балканите как виждате политическата обстановка в България? какви са прогнозите ви?

- Българската политика не е тема, в която съм специалист. Със сигурност обаче както в България, така и в Гърция е нужна подкрепа за формациите, които искат да осъществят реформи в много ключови сектори, като държавната администрация, осъществяването на повече прозрачност във връзка с гражданите, както и решаване на проблема с бедността, които засяга много от страните в Източна Европа. Смятам, че по някакъв начин е необходим един общ политически план за действие за страни като Гърция и България и намерението за тази програма може да бъде много лесно изпълнимо в рамките на Европейския съюз. Въпреки всичките проблеми в Съюза, а те не са никак малко, той е основен и изключително важен фактор за провеждането на реформи в нашия регион.