Сириза обещава данък богатство и защита на социално слабите

Икономическата програма на крайнолявата партия печели все повече привърженици сред жителите на южната ни съседка

18.01.2015 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева
Сириза обещава данък богатство и защита на социално слабите

Сириза обеща да въведе данък богатство и защита на социално слабите. Икономическата програма на крайнолявата партия печели все повече привърженици сред жителите на южната ни съседка. Според последните проучвания подкрепата към партията на Алексис Ципрас е толкова голяма, че СИРИЗА ще може да състави самостоятелно правителство.

Лидерът на партия Сириза Алексис Ципрас предвижда данък богатство да принуди собствениците на скъпи имоти да плащат много високи данъци. Социологическите проучвания показват, че между 30 и 34% от избирателите в Гърция ще гласуват на предсрочните избори следващата неделя за крайнолявата партия Сириза. Втора по популярност е консервативната партия Нова демокрация на премиера Андонис Самарас. 

Партия Сириза се слави с това, че е противник на строгите икономии.

"Европа не трябва да се страхува от партии като Сириза, а трябва да се страхува от самата себе си. Имам предвид доминиращите стратегически политики на изключителна строгост, които са наложени предимно от основната сила в Европа – Германия. Тези икономически политики доведоха Европа до стагнация." - коментира Панос Скурлетис, говорител на партия Сириза.

Лидерът на Сириза Алексис Ципрас изрази увереност, че преговорите с кредиторите ще приключат и може да бъде постигнато споразумение. Въпреки че партията води за момента в социологическите проучвания, не малко гърци все още са твърде предпазливи за бъдещето на страната. 

Рерпортаж на Теодора Георгиева: