ЕС може да отмени санкциите срещу Янукович и близки до него лица

В Европа се усъмниха в юридическата правомерност на рестрикциите, наложени срещу бивши чиновници в Украйна

11.12.2014 | 21:17 Редактор: Мариета Иванова
ЕС може да отмени санкциите срещу Янукович и близки до него лица

Европейският съюз може да отмени санкциите срещу бившия украински президент Виктор Янукович и хора от неговото обкръжение, чиито активи бяха замразени през март по подозрение в разхищаване на държавни средства, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация от европейски чиновници и дипломати. Причината е съмнение за несъответствие със законите на ЕС.

По информация на WSJ ще бъдат размразени активите на трима украинци, попаднали в списъка със санкции през пролетта,  тъй като съдебните дела срещу тях в Украйна „са изчерпани”, отбелязва РИА-Новости. Към момента не се съобщават техните имена,  но източниците на WSJ отбелязват, че сред тях не са тези на Янукович и неговите синове.

По информация на „Украинска правда” от санкциите може да бъде освободен бившият заместник-началник на президентската администрация Андрей Портнов, доколкото съдът неколкократно удовлетвори иска му към Главната прокуратура на Украйна.
В същото време Юридическата служба на Съвета на ЕС се усъмни в правомерността на санкциите срещу 13 души от списъка с 22 граждани, сред които е и Янукович и двамата му синове. Има опасения, че Киев не е ги е уведомил по надлежния ред за предприетото наказателно производство.

Още по темата

Европейските чиновници признават, че приетите на 5 март санкции срещу 18 украинци, са били въведени бързо и под значителен натиск от ЕС. Те също така отбелязват, че ЕС се е опитал да провери предоставената от Киев информацията за тези лица, което се оказало невъзможно.

Според източниците на WSJ има възможност сценарият да се развие в посока, подобна на тази, при която ирански и сирийски граждани и компании са завели и впоследствие спечели съдебни искове за наложените им рестрикции.

На 5 март ЕС замрази активи на 18 украинци  по обвинение за незаконно присвояване на държавни средства. На 14 април в списъка със санкциите са добавени още четири имена. 14 бивши украински чиновници, в това число експрезидентът Янукович и неговите синове, са подали съдебни искове в европейски съд заради наложените им санкции. Процедурата по сваляне на наложените рестрикции отнема средно около две години, коментирали от Съда на ЕС за РИА-Новости.