Сърбия посреща Владимир Путин с военен парад в Белград

Проучвания показват, че 72% от сърбите подкрепят визитата на Путин

16.10.2014 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Сърбия посреща Владимир Путин с военен парад в Белград

Руският президент Владимир Путин пристига на 16 октомври на посещение в Белград. Държавният глава посещава сръбската столица на път за евроазиатската среща в Милано. Повод за визитата е честванията по случай 70 години от освобождаването на града от нацистите.

В чест на посещението сръбските власти преместиха насрочения за 20 октомври военен парад по случай Деня на освобождението, който е първият от 30 години насам в Белград.

Руският президент остана само шест часа в Белград. Програмата му включваше срещи с с президента Томислав Николич и примиера Александър Вучич. Заради посещението в сръбската столица бяха предприети невиждани досега мерки за сигурност, така че президентският самолет за около 150 милиона евро с диаманти и скъпоценни камъни вътре, да може да кацне безпроблемно в Белград и срещите на руския лидер да минат без инциденти.

Владимир Путин посещава Сърбия в особенно деликатен момент, вероятно за да благодари на страната, че остана единствената, която върви към евроинтеграция, но не въведе санкции към Русия.

Още по темата

Визитата му се проведе и на фона на еуфорията в Белград от предстоящото авиошоу с участието на сръбската авиация и руски изтребители от отрядя за висш пилотаж Стрижи.

Заради прелитащите в небето над Белград самолети част от жителите преживяха отново усещанията от дните на бомбардировките на НАТО от 1999г.

Други не скриват възхищение си заради завръщата се надежда за сръбската военна мощ и любовта с Русия. Социологически проучвания показват, че 72% от сърбите подкрепят визитата на Путин.