САЩ и Великобритания остро осъдиха екзекуцията на британеца Дейвид Хейнс

Убийството на британския заложник е акт на чисто зло, смята Камерън

14.09.2014 | 09:12 Редактор: Ирина Георгиева

Убийството на британския заложник е акт на чисто зло. Така британският премиер Дейвид Камерън определи жестокото престъпление с Дейвид Хейнс. Камерън се закани, че престъпниците ще бъдат изправени пред правосъдието. Американският президент Барак Обама изрази солидарност и обеща САЩ да застанат рамо до рамо със съюзника си Великобритания.

От Downing street разпространиха съобщение, че това е жалко и ужасяващо убийство на невинен хуманитарен работник.

„Това е акт на чисто зло, жесток и безобразен акт. Изказваме съболезнования на семейството на Дейвид Хейнс, които са показали изключителен кураж и сила на духа при това ужасно изпитание", се казва още в съобщението на премиерския кабинет.

Дейвид Камерън свика извънредно заседание на кабинета.

Шотландският премиер Алекс Салмънд коментира, че това престъпление показва изключителна степен на бруталност.

САЩ изразиха солидарност и заявиха, че ще работят в сътрудничество с Великобритания за изправянето на престъпниците пред правосъдието.

Утре, 15 септември Франция е домакин на среща на високо равнище, посветена на сигурността. Близо 40 държави, включително 10 арабски са подписали воденият от САЩ план за справяне с екстремистите от Ислямска държава.

Вашингтон обаче отказа присъствието на ключов играч като Иран, което накара Техеран да определи разговорите само като показни. Групировката Ислямска държава контролира обширни територии в Ирак и Сирия. В Ирак от август насам Вашингтон е извършил повече от 150 въздушни удари срещу цели на ислямистите.