Ислямисти екзекутираха британски гражданин

Дейвид Хейнс е на 44 години, баща на две деца

14.09.2014 | 08:50 Редактор: Ирина Георгиева
Ислямисти екзекутираха британски гражданин

Британски гражданин е обезглавен от членове на групировката Ислямска държава, предаде Reuters. На видеоматериал, разпространен от джихадистите се вижда убийството на Дейвид Хейнс. Засега не е потвърдена автентичността на записа.

Видеозаписът е получен чрез разузнавателната организация SITE, която проследява публикациите на ислямистки екстремистки групи в интернет.

Дейвид Хейнс е облечен в оранжево, а до него стои маскиран в черно мъж – подобно на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф от предишните два записа. Посланието, което отправят джихадистите е озаглавено съобщение към съюзниците на САЩ

„Този британец трябва да плати цената за твоето обещание, Камерън, да въоръжиш кюрдите срещу Ислямска държава, казва маскираният мъж.

Във видеото Хейнс също говори. Той обвинява премиера Камеън за съдбата си и заявява, че се наблюдава тенденцията британските премиери да не могат да казват НЕ на американците, за което висока цена плаща британската общественост.

В края на видеозапаса ислямистът показва и четвърти заложник, като заплашва, че и той ще последва съдбата на Хейнс, ако британският премиер Дейвид Камерън продължи да подкрепя борбата срещу ислямистката групировка. Жестокото престъпление на Хейнс идва ден след като семейството му разпространи призив към похитителите да се свържат с тях.

Дейвид Хейнс е на 44 години. Той е баща на две деца. Отвлечен е миналата година в Сирия, докато работи като сътрудник на френска хуманитарна агенция. Той е работил в зоните на горещи конфликти, а именно Африка и Близкия изток. Миналата седмица работодателят на Хейнс направи заявление, което гласеше, че животът на един човек никога не трябва да бъде застрашен поради неговата хуманитарна ангажираност.