САЩ са направили опит да спасят американски заложници в Сирия, включително Джеймс Фоули

Това е станало при спец-операция през 2012 г.

21.08.2014 | 09:13 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ са направили опит да спасят американски заложници в Сирия, включително Джеймс Фоули

Американските служби са направили безуспешен опит за освобождаването на американски заложници в Сирия, включително Джеймс Фоули. Това е станало при спец-операция през 2012 г. Информацията беше съобщена официално от Пентагона.

Десетки военни с хеликоптери са щурмували потенциално място, за което е имало информация, че приютява заложниците. При акцията обаче става ясно, че те не са там.

Друга информация, която излезе след убийството на журналиста е, че преди около седмица джихадистите са изпратили писмо до семейството му.

„Текстът му беше пълен с агресия към САЩ. Беше доста сериозно“, коментира Филип Балбони, изп. директор на GlobalPost, медията, за която е работил Фоули.

Държавният департамент обяви, че няма да спести усилия в опитите си да освободи всеки американски гражданин, заловен в чужбина. На въпрос какви действия ще предприеме Вашингтон, за да гарантира, че американският журналист Стивън Сотлоф, също пленен от джихадистите, няма да последва съдбата на своя колега Фоули, от администрацията на президента Обама заявиха, че не отхвърлят възможността за провеждане на спасителна операция срещи бойците на Ислямска държава.

Сотлоф, който изчезна в северна Сирия през миналата година се появи в края на видеото с убийството на Фоули. В съобщението на джихадистите се казва, че животът му зависи от следващия ход на президента Обама.