201 загинаха в мина в Турция

Стотици са под земята в мината в провинция Сома

14.05.2014 | 00:30
201 загинаха в мина в Турция

201 миньори са загинали, а стотици са под земята в мината в западната турска провинция Маниса, край Сома, съобщава Министерството на енергетиката на Турция.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз изрази опасения, че броят на загиналите може да се увеличи, пише вестник Хюриет.

Спасителните екипи продължиха през цялата нощ на 13 срещу 14 май 2014 да се опитват да извадят затрупаните миньори от въглищната мина, а официалните власти съобщиха, че пожарът е бил потушен.

„Изгубихме 201 работници. Страхуваме се, че броят може да се увеличи“, каза министър Йълдъз в 17ч. на 13 май 2014, 11 часа след инцидента.

В ранните часове на 14 май 2014 министърът на енергетиката на Турция съобщи, че хората са загинали от отравяне с въглероден оксид.

Трагедията и огромният брой жертви предизвикаха голямо недоволство и критики от недостатъчните мерки за безопасност и обвинения срещу правителството и минните компании в небрежност.

Един медицински хеликоптер и 27 линейки бяха изпратени на мястото на инцидента, съобщава CNN-Turk.

Министър-председателят Ердоган отмени подещението си в Албания и обеща на 14 май 2014 да посети мястото на трагедията.

Операторът на мината, Soma Coal Mining Company потвърди в изявление, цитирано от Хюриет, че инцидентът е взел жертви. Компанията посочва, че при последната проверка преди само два месеца,нищо не е показвало, че може да се стигне до подобно нещастие.

Инцидентът стана на два километра под земята. 787 миньори са били там при избухване на пожара, съобщи министърът на енергетиката. Около 6500 работници са заети в частната компания, експлоатираща най-голямата мина в региона.

Нуретин Акчил, лидер на миньорския синдикат е определил за телевизия Haber Turk инцидента като най-тежкия в историята на страната.

Най-тежката авария в мина в Турция стана през 1992, когато газова експлозия уби 263 работници край Зонгулдак, до брега на Черно море, пише вестник Заман.

Това е една от най-тежките индустриални аварии в Турция, коментира АФП.

Президентът Абдула Гюл нареди на губернатора на Маниса да мобилизира всички ресурси за спасяване на миньорите, а турската армия изпрати самолет за военни експерти от северната провинция Зонгулдак да помощ на спасителните екипи.

Снимка: Анадолска агенция

Репортажът на международния редактор Аспарух Йорданов - във видеото.