България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Устойчивото строителство - бъдещето в индустрията

То е енергоспестяващо, евтино и лесно за експлоатация, посочи архитектът Стоимен Демерджиев пред Bulgaria ON AIR

14.06.2017 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Устойчивото строителство - бъдещето в индустрията

Българските купувачи стават все по-образовни и търсят качеството. Все повече клиентите идват и търсят сертификати за устойчивост и държат на качествената инвестиция.

Това сподели в "България сутрин" архитектът Стоимен Демерджиев, който е един от хората, проектирали първия еко квартал в София, който се намира във "Витоша". 

"Това строителство е намаляне в максимална степен на отпечатъка, който хората оставяме върху околната среда. Устойчивото строителство е много по-енергоспестяващо, по-евтино за експлоатация и много по-лесно за ползвателя", поясни гостът на Константина Живова.

Той добави, че при проектирането в радиус от половин километър се преценява какви обслужващи звена има, какво липсва и какви хора са необходими на този квартал. 

"Прави се детайлна оценка на рисковете от наводнения и природни бедствия. Разглеждат се всякакви аспекти, когато се започва проектирането на един такъв проект", каза още гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Близо 50% от вредните емииси, които изпускаме в атмосферата, идват от строителната индустрия. Устойчивостта е бъдещето", подчерта Стоимен Демерджиев .