България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

27% от българските жилища текат! Адекватна ли е програмата за саниране?

Пред Bulgaria ON AIR експерти коментираха проблемите в Националната програма за енергийна ефективност

25.01.2017 | 10:09 Редактор: Жанета Нейкова
27% от българските жилища текат! Адекватна ли е програмата за саниране?

Опозицията нападна правителството в оставка заради Програмата за енергийна ефективност - а именно – санирането.

Адекватна ли е програмата за саниране да бъде нападана от опозицията? Управляващите в оставка отказаха коментар. Не само те, а и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство отказаха, с обяснението, че нямат нищо общо с програмата и ни препратиха към Камарата на строителите в България.

Те казаха пък, от своя страна, че са излезли с декларация и, че тя е напълно достатъчна за коментар.

Оказва се, че към този момент в държавата не могат да говорят точно тези, които са свързани с програмата за саниране. Затова отправихме поглед към кулоарите на Народното събрание и попитахме по темата заместник-председателят на регионалната комисия Дора Янкова, БСП.

За "България сутрин" тя каза, че в регионалната комисия многократно са се водили разговори по темата. И допълни, че вчера е получила обаждане от Смолян за некачествено строителство.

"Като гражданин аз съм на страната на собствениците на санираните апартаменти", подчерта тя.

Янкова отбеляза, че програмата ще продължи и тази година, като служебният министър и следващото редовно правителство, ще трябва да бдят върху всеки лев, който се харчи.

"Ресурсът, който досега е изхарчен, можеше да послужи за санирането на два пъти повече блокове", твърди тя.

Освен това, Янкова информира за дискусията, която от регионалната комисия искат да направят.

"Тя е на тема национална и солидарна програма с още финансови инструменти. Има дебат да се вкарат застрахователни дружества като финансов ресурс, който да се ползва, вместо кредитиране", поясни тя.

В скайп връзка от Брюксел "Програмата за енергийна ефективност" в България коментира и бившият министър на околната среда и водите в служебното правителство от 2013 година - Юлиян Попов. Той е и главен консултант на Европейската климатична фондация.

За Bulgaria ON AIR той каза, че е по-добре да изчакаме поръчания доклад на Сметната палата за проблемите в програмата и, че в него ще се видят много неща, които, вероятно, са нередни.

"Но подобна програма за България е абсолютно необходима!" Категорично заяви той. И допълни: "Държавата отделя 2 млрд. лева за тази програма, а това не са пари от европейските фондове, към които ние се отнасяме безотговорно - това са национални средства", отсече Попов.

"Българинът, нека си го признаем, живее в условия, в които един европейски гражданин през 2017, е недопустимо да живее! - Отбеляза бившият служебен министър и продължи: - Не става въпрос за една прослойка на обществото, която живее така. Включително и българската средна класа живее в енергийна бедност. Над 27% от българските жилища текат или са мухлясали", е мнението на Попов.

Според него програмата за саниране трябва да се "вдигне" на национално равнище и да се прави по масов начин.