България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Християнската и еврейската общности в България събират средства за Хитрино

Близо 20 хил. лева са събрани до този момент

15.12.2016 | 09:25 Редактор: Мария Аладжова
Християнската и еврейската общности в България събират средства за Хитрино

Религиозните общности у нас също се включиха в набирането на средства за хората, които останаха без домове след аварията в Хитрино.

На живо в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR се включиха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, както и д-р Александър Оскар - лидер на Организацията на евреите в България "Шалом".

"Българската православна църква изпрати своето становище и позиция относно този наистина неприятен инцидент - всички ние да се обединим независимо от религиозните си убеждения, защото трагедията има общочовешки характер", призова Митрополит Антоний.

Варненската и Великопреславска епархия е събрала близо 20 хил. лева, които ще бъдат преведени по сметката на община Хитрино.

"Отделно се призовава в храмовете на Варненската великопреславска епархия в Шуменска духовна околия, където се намира и Хитрино, да се съберат провизии и продукти, дрехи, всичко това, което е необходимо, за да окажем необходимата помощ на нашите сънародници, защото това наистина е една голяма трагедия, към която човешкото сърце не може да остане безучастно и Българската православна църква призовава всички институции, които са отговорни да приемат присърце всичко това и да можем да окажем необходимата реална подкрепа на страдащите и бедстващите в Хитрино", коментира още Митрополит Антоний.

Междувременно еврейската общност в България също събира средства за пострадалите, обясни д-р Александър Оскар: 

"Българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество и ние като български граждани няма как да останем безучастни към трагедията на нашите сънародници в Хитрино. Съвсем спонтанно се породи желанието членовете на нашата организация в цялата страна - ние имаме 15 организации в цялата страна - за събиране на средства, като стартирахме кампания в понеделник, която ще продължи до 22 декември, когато средствата ще бъдат изпратени по банков път на сметката на общината".

Той също призова за единност на българските граждани в тези трудни за Хитрино времена.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк