България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози прогнозират балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев

Първан Симеонов, Нено Димов и Иво Инджов коментират пред Bulgaria ON AIR кой кандидат с какви шансове е за "Дондуков 2"

18.10.2016 | 09:04 Редактор: Луиза Божинова
Политолози прогнозират балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев

На този етап се очертава балотаж Цачева-Радев. Това са кандидатите, които получават най-голяма партийна подкрепа, но хората които правят най-силни мажоритарни кампании са Татяна Дончева и Ивайло Калфин. Това коментира в предаването "България сутрин" политологът Иво Инджов. Социологът Нено Димов се съгласи с него, че това безспорно е най-вероятният балотаж - между шефката на парламента и бившия шеф на ВСС.

"В момента БСП се намира в разпадащо се състояние. Типично в такава ситуация определени вътрешни ядра, които по принцип казват, че са от БСП и автоматично казват, че ще гласуват за партията, въобще не гласуват, защото в момента тече една вътрешна битка", коментира Димов.

Според Инджов големият въпрос е дали Радев ще успее да мобилизира среди извън БСП, което според него е доста трудна задача. "Въпросът е и как ще вървят мажоритарните кампаниите на Дончева и Калфин", попита той.

Първан Симеонов разказа какви са първоначалните данни от социологическите изследвания и как ще изглеждат изборите на 6 ноември.

"Това, което има като данни към момента, на база всички имащи право на глас, около 19% се очертават в полза на Цачева и около 15% за Радев. Това означава от днешна гледна точка едно съотношение сред твърдо гласуващите - около 3 към 2 в полза на Цачева", обясни социологът.

"Това е разлика в порядъците на 200-300 хиляди гласа, тоест разлика, която за първи тур изглежда същностна, но обещава интересен втори тур", добави Симеонов.

"Красимир Каракачанов е един от хората, които мечтаят за балотаж с декларативна подкрепа към този момент от страна на 7,2% от имащите право на глас българи. Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки са събрани в диапазон от около пет на сто, но тук могат да стават всякакви размествания. В тези размествания включвам Татяна Дончева", посочи още Симеонов.

По отношение на това дали е стабилно управлението и отиваме ли на предсрочни избори, Нено Димов каза, че предсрочни избори ще има, ако се представи зле не Реформаторския блок (РБ), а ГЕРБ.

Според Инджов РБ не може да продължи да съществува в този си вид.

"ДСБ определено се позиционира като опозиционна партия, докато другите, по-малките партии в РБ, искат да бъдат по-близко до властта. Очаквам в един средносрочен план излизане на част от РБ от властта или министър-председателят да се освободи от тях", прогнозира той.

Вижте във видеото целия разговор: