ДБГ напуска властта, ако Трайчо Трайков се провали на изборите

Ще отпадне ли таванът за секции в чужбина?

17.10.2016 | 13:49
ДБГ напуска властта, ако Трайчо Трайков се провали на изборите

Първа реакция след ултиматума на премиера Бойко Борисов към десните партии в кабинета. Движение "България на гражданите" (ДБГ) напуска властта, ако кандидатът за президент на Реформаторите Трайчо Трайков се провали на вота след по-малко от месец. В същото време ГЕРБ внася промени в Изборния кодекс. 

Както досега в българската политика и този път Изборният кодекс стана "ябълката на раздора" в поредното управляващо мнозинство. Тази сутрин се очакваше ГЕРБ да внесат и техните промени за поправки в Изборния кодекс. 

Това не се случи. Имаше изчакване от три часа за внасянето. Около 13 часа премиерът Бойко Борисов внесе промените и обясни мотивите към тях. Идеята е те да влязат в сила още на президентските избори и да продължат при всички останали избори.

ГЕРБ предлагат таванът за секциите в чужбина да отпадне за страните в ЕС, а при необходимост в деня на изборите, с решение на ЦИК, да бъдат откривани и допълнителни урни.

За гласуване в чужбина идеята беше да бъде намалена бройката на секциите в Турция, защото тя е извън ЕС. 

Относно квадратчето в бюлетината "не подкрепям никого" от ГЕРБ предлагат във всички видове избори, то да бъде зачитано като реален глас, въпреки че може да спъне преминаването на някои формации на бариерата от 4%.

От РБ и ДБГ днес призоваха партньорите си от ГЕРБ да намерят "златното сечение" заедно за поправките в Изборния кодекс. Те поставиха и един ултиматум - ако техният кандидат Трайчо Трайков не получи чувствителна подкрепа такава, каквато реформаторите са получили на предишните избори, ДГБ и Миглена Кунева ще се оттеглят от изпълнителната власт.

"Ако кандидат-президентската двойка на РБ получи чувствително по-слаб резултат от резултатите на реформаторите от последните два избора, за нас това ще бъде знак на неодобрение. В този случай веднага след изборите ДБГ ще напусне управлението и ще изтегли своите представители от изпълнителната власт", посочи Миглена Кунева.

"Опитът да продължат този натиск и да предизвикват парламентарна криза, евентуално предсрочни парламентарни избори, ще остане като тяхна отговорност. Призовавам колегите от ГЕРБ да обмислим ситуацията, да видим къде е "златното сечение" по отношение на Изборния кодекс, което би позволило гражданите в чужбина да нямат накърнен интерес и да могат да отидат да гласуват", посочи Даниел Вълчев.

ПФ заплашиха, че ако таванът падне, те ще напуснат мнозинството. Това, което се очакваше днес е да се събере изпълнителният съвет на РБ. Вчера една от формациите призова за обявяване на предсрочни избори на пролет. Днес това няма да се случи заради отсъствието на лидера на СДС Божидар Лукарски.

Очаквайте подробности в следващите емисии на Bulgaria ON AIR