Коалиция под въпрос: Борисов заплаши с преформатиране на Кабинета

Започна извънредно заседание на правителството

14.10.2016 | 18:15 Редактор: Ирина Георгиева
Коалиция под въпрос: Борисов заплаши с преформатиране на Кабинета

Започна извънредно заседание на правителството, свикано от премиера Бойко Борисов. По-рано той изненадващо отиде в парламента и заплаши с преформатиране на управлението.

Политическата атмосфера се променя с всеки изминал час. Започва заседанието на Министерски съвет, свикано извънредно и доста изненадващо от премиера Борисов. На него присъстват всички министри от кабинета, както и представители на основни политически сили - всички те се събраха.

Поводът за раздора в управляващото мнозинство е фактът, че реформаторите поискаха ревизия на Изборния кодекс. Това от своя страна ядоса премиера, той отиде в Парламента и месец преди изборите заяви, че това повече не може да продължава.

"Търпението ми се изчерпа! Парламентарната група на ГЕРБ вече иска преформатиране на правителството. Или РБ ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде-накъде реформаторите ще се правят на опозиция днес тук – 7 министри. Сега като ми разказваха как са се държали тук депутатите от нашите подкрепящи партии, аз се изумих. Щот, когато идват при мен, те са много мили любезни хора, първи приятели, страшно хубаво е всичко. А тука разбирам, че се правят трибунки, и се обяснява как ГЕРБ са виновни. Възложил съм на парламентарната група да седнат с депутатите на Реформаторския блок и ако искат да участват в правителството, да бъдат единни в парламента. Иначе това не е коалиция. Коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента и тогава се прави кабинет. Кабинетът е стабилен - там всички са единодушни. Във вторник всички на местата си. Да гласуват, да дебатират, да посочат това, което са гласували преди това и истината да излезе наяве. Мога само да помоля моите депутати и г-н Главчев да работят така, че да не говорят хората, че имало ваканция", заяви Бойко Борисов.

Последва и светкавична позиция на ДСБ, които излизат с две тези. На първо място настояват за незабавна оставка на Бойко Борисов и на второ място настояват за обединение в РБ, защото по думите им те трябва да бъдат силно по времето на тази политическа криза, а поведението на премиера било недопустимо. 

Всичко започна рано тази сутрин по времето на извънредното пленарно заседание. Очаквано фиаско в три действия претърпя извънредното заседание на парламента.

Действие 1: "Моля, прекратете регистрацията, няма кворум. След 20 минути втори опит." Част от депутатите започнаха да викат: "Оставка".

20 минути по-късно втори звънец и ново решение на ГЕРБ - дори и да не влязат в зала. Депутатите на ГЕРБ решиха да не напуснат стаята си и за третия опит. 

"Патриотичният фронт" и "Атака" пък не бяха в Парламента целия ден.

"ГЕРБ днес се самоубиха ритуално, и то 3 пъти. Да закриеш парламента в парламентарната република - това е мракобесие", обяви Корнелия Нинова в кулоарите на парламента по време на трибунка, след като днес парламентът не събра кворум, за да започне работа.

"След като няма управляващо мнозинство най-добрият вариант и изход от тази ситуация са предсрочни парламентарни избори", заяви пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

БСП отново успяха да съберат подписи за свикване на извънредно заседание. Този път, те бяха подкрепени освен от ДПС, а и от АБВ. Дневният ред бил съгласуван и с партньорите на управлението от РБ - консенсус с тях не е постигнат.

Ние смятаме, че е най-добре и ще започнем консултации с ПГ за свикване на извънредно заседание, но с точки в дневния ред, на които много държим", заяви съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

"Това на стабилно управление ли ви изглежда - да не се явява в зала най-голямата и най-сериозна партия, чийто лозунг е "Стабилност" не се явява в зала", заяви пък Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. 

"Една седмица Бойко Борисов мълчи. Това означава, че и той не иска да заседава в НС"

ГЕРБ пък макар и убедени в решението си, обмислят те да инициират извънредно заседание.

"Тествахме опозицията, която освен да вика "Оставка!", не виждам какво правят", каза още Красимир Велчев.

"Е, как ще си направят кампанията, като няма пред кого? Естествено тук, на парламентарната трибуна, да говорят глупости, да развяват байраци и да ги дават по телевизията без пари", добави Цвета Караянчева.

В крайна сметка в късния следобед Димитър Главчев свика извънредно заседание във вторник и в сряда. Тогава депутатите ще обсъдят и отмяната на дългата депутатска предизборна ваканция. Извънредното заседание е закрито.

Очаквайте подробности в Новините ON AIR