България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Секции зад граница, квадратче... Ще има ли сътресение във властта?

Коментар по темата на Свилен Иванов (ГЕРБ), Искрен Веселинов (ПФ) и Димитър Делчев (РБ) в България сутрин

18.10.2016 | 08:32
Секции зад граница, квадратче... Ще има ли сътресение във властта?

Депутатът реформатор Димитър Делчев сподели в студиото на България сутрин по Bulgaria ON AIR, че са се разбрали секциите в държави-членки на ЕС да бъдат неограничен брой и квадратчето, което е за никого, да се отнася към общия брой от гласове, когато се определя дали един кандидат печели на първи тур.

"По този начин се решава проблем, който можеше да създаде конституционна криза, ако се бе стигнало до там ЦИК да не знае дали един кандидат печели или не", посочи Делчев.

Припомняме ви, че вчера привечер имаше преговори между управляващите партии в парламента, на които се разбра какви промени трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, за да няма напрежение сред коалиционните партньори.

По думите на представителя на ПФ Искрен Веселинов намаляването на секциите в Турция обаче остава

Според Свилен Иванов от ГЕРБ управляващата партия е отстъпила пред РБ и ПФ да решат  проблема с "Не подкрепям никого“ и каквото решат, ще го подкрепят.

"Идеята на това квадратче е всеки човек, който не иска да руши и да драска бюлетини, да има някъде, където да си отрази вота", посочи Иванов.

По думите на Димитър Делчев ГЕРБ са тези, които са предложили квадратчето. 

"Аз също мисля, че това квадратче можеше и да не се включва в бюлетината. То води до объркване и при избирателите, и при преброяванета на вота. Има противоречие в разпоредбата и следва или ЦИК да приложат конституцията, или ние да оправим проблема, затова и внесохме общ законопроект", заяви Делчев.

Той добави, че на тези избори искат вот на доверие от избирателите си.  

"Ако избирателите на РБ дадат повече гласове, значи ние си вършим работата", каза още Делчев и посочи, че ДСБ са извън управлението от една година.

"Ако ние имаме по-малко от 180 хил. гласа вот на недоверие, ние ДБГ ще напуснем управлението с всичките си министри и директори. Така се прави", категоричен бе той.

По думите на Свилен Иванов ДСБ вредят повече на България, отколкото опозицията.

"Всички избори са мерило. Всяка партия си има цел и всеки предизвиква повече интерес, за да покаже по-голям процент", каза още Иванов.

Димитър Делчев настоя, че ПФ са били най-последователни, защото са влезли с едни тези в този дебат и са излезли със същите.

"Ако има диалог, ще има стабилност. Делата определят последиците. Ако се изпълнява програмата, няма да има предсрочни избори", посочи представителят на РБ и допълни, че кандидатурата на Трайчо Трайков е добра и има потенциал, за да стигнат до балотаж.

"Ако излезем от коалицията и ни се наложи да бъдем опозиция, ще бъдем градивна опозиция. Всичко е възможно, защото политиката е едно колело, което се върти", заключи Димитър Делчев.