Реформаторите отиват на изборите с единен кандидат за президент

Седем са лансираните кандидати на партиите, членуващи в РБ

09.08.2016 | 19:39 Редактор: Ирина Георгиева
Реформаторите отиват на изборите с единен кандидат за президент

Реформаторският блок ще се яви с единна кандидатура на изборите за президент, съобщи след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ Найден Зеленогорски, цитиран от в."24 часа". 

Отхвърлиха идеята на БЗНС да се явят заедно с ГЕРБ.

Във вторник - 16 август, сме поканили 7-те кандидати на партиите от блока, за да чуем визията им за президентската институция, каза още Зеленогорски. 

"На 18 август ще е готово социологическото проучване, както и всички допитвания вътре в партиите. За нас е важно какво ще прочетем в проучването и в допитванията до членовете - какъв е потенциалът на РБ и какво подкрепят нашите избиратели", поясни Зеленогорски и добави, че се надява до 20-25 август да е ясен кандидатът на РБ. 

Седем са лансираните кандидати на партиите, членуващи в РБ: проф. Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров - от БНД, Корман Исмаилов - НПСД; ген. о.з. Съби Събев от БЗНС, проф. Велислав Минеков - от интелектуалци, подкрепен от ДБГ, Трайчо Трайков и Гроздан Караджов - от Гражданския съвет. 

Попитан за присъствието на Касим Дал на митинг в Турция Зеленогорски каза, че това е лично решение и не обвързва РБ. 

Преди заседанието на блока лидерът на БЗНС Николай Ненчев обяви, че РБ трябва да издигне общ кандидат за президент заедно с ГЕРБ. Идеята му обаче не бе приета от другите партии в блока. 

Междувременно ВМРО призова партиите да направят санитарен кордон около случващото се в Турция. Това означава БСП и ГЕРБ да се откажат от всякакви потенциална подкрепа от страна на ДПС, а реформаторите да се разграничат от Касим Дал, който се появи на митинга на Ердоган в Истанбул. Освен това воеводите искат отзоваване на турския посланик у нас, както и прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.