ГЕРБ откриха "златната среда" за Изборния кодекс

Проведе се спешна среща между Бойко Борисов и представители на Патриотичния фронт и Реформаторския блок

17.10.2016 | 19:00 Редактор: Луиза Божинова
ГЕРБ откриха

Спешна среща между премиера Бойко Борисов и представителите на Патриотичния фронт (ПФ) и Реформаторския блок (РБ) заради предложените поправки в Изборния кодекс. Тя се проведе в кабинета на председателя на Народното събрание и е по инициатива на председателя на Парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

Срещата на премиера с лидерите на формациите в управляващото мнозинство продължи час и половина и след нея нещата изглеждат по-спокойни в сравнение с миналата седмица, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Постигнат е консенсус по отношение на искането на ПФ за това да не се позволява да се разкриват над 35 секции в страни извън Европейския съюз (ЕС). Това, което днес внесоха ГЕРБ като предложение е този таван да отпадне за страните-членки на ЕС. Това успокои депутатите от ПФ.

Консенсус е постигнат и с РБ по отношение на квадратчето "Не подкрепям никого" в изборната бюлетина. ГЕРБ направиха компромис с това, че гласовете от квадратчето няма да се броят що се отнася до парламентарни избори и ще се зачита като резултат само за президентски и кметски избори.

Утре се очаква да се проведе извънредно заседание на парламента. Поправките в Изборния кодекс вероятно ще бъдат гледани през следващите дни, което означава, че ще бъде прекъсната предизборната ваканция на депутатите.