Омбудсманът атакува Изборния кодекс пред КС

Да отпадне таванът от 35 секции зад граница, настоява Манолова

17.10.2016 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Омбудсманът атакува Изборния кодекс пред КС

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина. Обществения защитник настоява да отпадне таванът от 35 секции зад граница. Манолова очаква решението на върховните съдии да стане в най-кратки срокове, тъй като до президентския вот остава по-малко от месец. Разчита и на депутатите, които могат да променят изборния закон.

"Тук става дума за граждански, за избирателни права на българи, които са точно толкова, колкото ние с вас. Така че неразбирането, че независимо къде живее един българин, той има право да гласува, трябва да бъде поправено", посочи Манолова.

Освен това се видя, че тези текстове създават проблеми, коментира още Манолова. 

"На практика те поставиха ЦИК пред една дилема - кой точно текст да спази - дали този, който казва, че при събрани 60 заявления задължително се разкрива изборна секция или текстът, който казва, че таванът на секциите в една държава е 35. И удобно ЦИК реши удобно да ограничи правото на българите", добави омбудсманът.

По думите й заложена е конституционна мина, която гръмна във Великобритания. Тя припомни пред журналисти, че се е видяло желанието на нашенците там да гласуват в повече секции - 50.

Чуйте: